Hlavní obsah

Sparta vyrukovala s novým systémem a trenér si liboval, jak ho hráči proti Ludogorci zvládli

Bad Wimsbach/Praha

Fotbalistům pražské Sparty se první ostré vykročení vydařilo. A nejde jen o to, že na úvod rakouského soustředění porazili v Bad Wimsbachu bulharský Ludogorec Razgrad 1:0 gólem, který vstřelila portugalská akvizice Marco Paixao. „Poprvé jsme hráli v novém rozestavení a novým systémem a po pětasedmdesát minut jsem byl spokojen, jak jsme ho zvládli,“ pochvaloval si letenský kouč Zdeněk Ščasný vystoupení svých svěřenců proti účastníkovi Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný byl s prvním ostrým testem spokojen.

Článek

Do rychle se blížící sezóny chce sparťanský trenér vstoupit s jiným herním stylem, než jaký mužstvo vyznávalo dosud. Opustil tudíž klasické rozestavení se čtyřmi obránci, neboť podle jeho vize by měli vzadu operovat tři hráči, jimž pak musí vypomáhat oba krajní záložníci plnící ale zároveň ofenzivní úkoly.

V první ostré zkoušce proti bulharskému protivníkovi zmiňované trio obránců tvořili Mareček, Holek a Polom, na krajích středové řady pak operovali Steinhöfer a Breznaník.

Portugalec se uvedl gólem

„S hrou, jakou jsme předváděli proti silnému soupeři, jsem byl po takových sedmdesát, pětasedmdesát minut spokojen. Zvláště, že jsme hráli vůbec poprvé s novým systémem, který chci praktikovat," kvitoval trenér Ščasný, jak hráči naplnili jeho představy. Patří do nich pochopitelně i dva útočníci.

Lafata po zranění ještě stále není k dispozici, takže vedle Paixaoa se vpředu objevil Frýdek. Spolupráce dvou nových letenských posil klapala, takže právě po centru Frýdka dal portugalský legionář první gól v dresu Sparty.

„V soupeřově šestnáctce je hodně silným a nebezpečným hráčem s výborným výběrem místa a citem pro načasování správní chvíle," chválil Paixaoa letenský kouč.

„Už během tréninku to dokazoval, v zápase to pak jen stvrdil, protože kromě vstřeleného gólu předvedl i další povedené věci," připomínal třeba břevno, které Portugalec nastřelil. „Musí ovšem ještě zlepšit kondici, což sám cítí."

Proměnu způsobilo střídání

V poslední čtvrthodině přípravného duelu měl navrch bulharský mistr, ale o vyrovnání se snažil marně.

„Závěr nebyl z naší strany dobrý. Ztráceli jsme míče a chybovali v organizaci hry, což ovšem nebylo způsobeno novým systémem, ale spíše střídáním a změnami na jednotlivých místech sestavy. Zatímco v první půli jsme mohli jít klidně do tříbrankového vedení, ke konci sahal Ludogorec po vyrovnání," glosoval přípravnou partii Zdeněk Ščasný. „Svou roli sehrálo i počasí, neboť ve třicetistupňovém vedru rychle ubývaly síly. Šlo ale o kvalitní zápas vedený v ostrém stylu, v jakém se hraje na evropské pohárové scéně, což se nám může jen hodit."

Další přípravné střetnutí sehraje Sparta v sobotu proti rakouskému SV Ried, v úterý ji pak čeká zápas s nizozemským Vitesse Arnhem.

Sparta – Ludogorec Razgrad 1:0 (1:0)
Branku: 31. Paixao
Sestava Sparty: Bičík – Mareček, Holek (73. Juliš), Polom – Steinhöfer, Dočkal, Vácha, Hušbauer (62. Konaté), Breznaník (46. Costa) – Frýdek (46. Krejčí), Paixao (46. Litsingi).

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín