Hlavní obsah

Uruguay smutní. Zemřel střelec vítězného gólu z MS 1950 Ghiggia

Jeden z nejslavnějších uruguayských fotbalistů všech dob Alcides Ghiggia, někdejší hráč Peňarolu, AS Řím a Danubia, zemřel ve věku 88 let. Střelec vítězného gólu v rozhodujícím utkání mistrovství světa v roce 1950 a poslední žijící člen zlatého týmu ze šampionátu v Brazílii podlehl infarktu symbolicky v den 65. výročí svého nejslavnějšího utkání. Na Maracaná tehdy umlčel dvousettisícový dav brazilských fanoušků toužící po triumfu.

Foto: Pablo La Rosa, Reuters

Uruguayská fotbalová legenda Alcides Edgardo Ghiggia zemřela ve věku 88 let.

Článek
Fotogalerie

Uruguay díky Ghiggiově gólu porazila na MS 1950 v posledním utkání finálové skupiny 2:1 domácí vysoce favorizovanou Brazílii a získala druhý a dosud poslední titul. Toto vítězství je v Uruguayi stále vnímáno jako největší v historii a naopak představuje trauma pro Brazilce, kteří porážku nazývají Maracanazo.

Ghiggia zemřel poté, co byl hospitalizován s bolestí zad. "Mluvili jsme spolu o fotbale a on najednou přestal. Snažili se ho oživit, ale marně," řekl v televizním rozhovoru jeho syn Arcadio.

V době šampionátu třiadvacetiletý útočník se stal hrdinou zápasu, který měl podle papírových předpokladů zajistit Brazílii první mistrovský titul. Domácímu mužstvu k němu stačila i remíza a v očekávání oslav se na Maracaná namačkalo odhadem až 200 000 diváků.

Jen tři lidé umlčeli Maracaná...

Brazílie také podle očekávání vedla, pak ale vyrovnal Juan Schiaffino a 11 minut před koncem šokoval Ghiggia celou Brazílii rozhodujícím gólem. "Bylo to poprvé v životě, co jsem slyšel něco jiného než hluk. Cítil jsem ticho. Byl to pocit, jako kdyby všechno skončilo," řekl o magickém okamžiku Schiaffino. Sám Ghiggia pronesl později výrok ještě výstižnější: "Pouze tři lidé dokázali umlčet Maracaná - papež, Frank Sinatra a já."

Navzdory tomu, že je generacemi Uruguayců vnímán jako národní hrdina, odehrál za reprezentaci pouhých 12 zápasů. Vstřelil čtyři góly, všechny na mistrovství světa 1950. O tři roky později odešel z Peňarolu do Itálie, kde hrál až do roku 1961 za AS Řím a poté krátce za AC Milán. Díky italským předkům nastoupil také k pěti duelům za Azzurri. Kariéru ukončil ve čtyřiceti letech v celku Danubio z Montevidea.

Reklama

Související témata: