Hlavní obsah

Kolářovi dodala nová smlouva v Plzni klid. Pak popravil parádní rybičkou Liberec

Plzeň

Parádní hlavičkou, kdy se položil ve vzduchu do centru od Kopice, zařídil záložník Daniel Kolář vítězný gól Plzně v sobotním utkání Superpoháru s Libercem (2:1). Západočeši trofej vybojovali podruhé v historii. Jeden z klíčových hráčů Viktorie si lebedil, že šlo o dobrý impuls směrem k blížícímu se předkolu Ligy mistrů. „Mám pocit, že jsme dobře nachystaní," přemítal devětadvacetiletý borec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Daniel Kolář střílí druhý gól Plzně v Superpoháru proti Liberci.

Článek

Jak hodnotíte vstup do sezóny, který jste zvládli vítězně, a rozhodující trefu jste přitom zařídil vy?

Jsme pochopitelně rádi, protože je fajn, začínat výhrou. Kdo si připsal vítěznou trefu není důležité. Jasně, gól mě těší. Ale hlavní je, že jsme uspěli a konečně si zahráli ostrý zápas. Liberec si vytvořil nějaké šance v průběhu druhého poločasu, ale ty připadaly na vrub spíše našemu ofenzivnímu pojetí.

Poslední přípravné utkání, které mělo být generálkou před ligovou soutěží, jste nedohráli. Přikládali jste tedy Superpoháru mimořádnou vážnost?

Obecně se podle mého soudu této trofeji tak velká váha nepřikládá, ale my jsme si tentokrát řekli, že chceme vyhrát. A podle toho náš přístup vypadal. Je to přeci jen rozdíl proti přípravným zápasům, kde o nic nejde. Tady je ve hře trofej, určitý finanční bonus a prestiž.

Plzeň navíc k utkání nastoupila už popáté z šesti ročníků, ale v minulosti slavila jen jedinou výhru. Měli jste bídnou bilanci na paměti?

Nešlo o naši hlavní motivaci. Prostě jsme chtěli vyhrát. V minulých sezónách jsme se většinou šetřili, protože nás třeba za čtyři dny čekalo předkolo Champions League nebo Evropské ligy. Nyní nastoupíme k dalšímu utkání až za týden, tudíž jsme si šli za trofejí.

Byť plzeňské vítězství bylo jednobrankové, tak vyložených příležitostí jste měli mnoho. Nechybí vám po přípravě lepší koncovka?

Musíme na proměňování příležitostí zapracovat. Určité situace jsme měli vyřešit lépe. Z tohoto pohledu je důležité, že jsme v sobotu nehráli o Ligu mistrů. Na druhou stranu jsme se prosadili po standardní situaci, nastřelili tyčku a měli minimálně další čtyři stoprocentní šance. Z mého pohledu je důležité, že se do šancí dostáváme. A rozhodně máme kvalitu, abychom je s přibývajícím časem proměňovali více.

Bylo hodně složité proměnit centr od Kopice, který jste do sítě usměrnil rybičkou?

Hlavně jsem chtěl trefit branku. V druhém poločase jsem se dostal do podobné situace. Jenže míč byl mnohem prudší a zakončení jsem nezvládl.

Vy jste kromě gólu měl ještě další stoprocentní šanci a o další vás připravila špatná komunikace s Holendou, s nímž jste si dávali přednost při zakončení ve velkém vápně Liberce. Co se přesně stalo?

Nedomluvili jsme se. A já jsem se ho ve finále bál. Zezadu mě někdo přistrčil. Jak jsem viděl, že Honza napřahuje, bylo to nebezpečné. Je lepší mu nohu do střely nestrkat. Šlo o zranění. Asi to vypadalo komicky. Třeba to bude na Silvestra v televizi.

Máte po vítězství nad Libercem pocit, že jste stoprocentně připraveni na předkolo Ligy mistrů?

Jsem hlavně rád, že jsme si zahráli celý zápas. V přípravě nastupujeme většinou jen po poločasech. A zápasové tempo člověk získá pouze z plného počtu minut. Osobně beru tohle jako největší pozitivum. A směrem k předkolu Ligy mistrů myslím, že jsme připraveni dobře. Doufám! Máme ještě týden, abychom zapracovali na odstranění nedostatků. Trenér určitě souboj s Libercem hodně detailně rozebere a ukáže nám, co je třeba pilovat.

Pár dnů před bitvou s Libercem jste prodloužil v Plzni kontrakt. Šlo pro vás o důležitý krok k získání pohody do důležitých bitev v úvody sezóny?

Ano. Chtěl jsem mít klid. Domluvili jsme se za dva dny. Úplně v pohodě. Byl to signál, že odvádím pro Plzeň dobrou práci.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín