Hlavní obsah

Nové volby prezidenta FIFA budou až na konci února

Mimořádný kongres Mezinárodní fotbalové federace FIFA, na kterém se má volit nástupce prezidenta Seppa Blattera, se podle dnešního rozhodnutí výkonného výboru uskuteční až 26. února 2016. Kritici současného vedení přitom požadovali, aby volby byly ještě letos a co nejdříve. Blatter dal svou funkci k dispozici 2. června v důsledku rozsáhlého korupčního skandálu ve FIFA, v pondělí naznačil, že už znovu kandidovat nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

FIFA o termínu voleb informovala na Twitteru. Následnou tiskovou konferenci v Curychu narušil britský komik Lee Nelson, vlastním jménem Simon Brodkin, který Blatterovi přinesl balík falešných peněz s tím, že je to na to, aby MS 2016 dostala Severní Korea. Ve chvíli, kdy ho odváděla ochranka, peníze rozházel do vzduchu.

FIFA rovněž schválila vznik jedenáctičlenné reformní komise s neutrálním předsedou, která by společně s výkonným výborem měla připravit zásadní změny ve vedení. Kritici současných poměrů ve FIFA na tuto funkci navrhli bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. V komisi by měly mít po dvou zástupcích Evropa, Asie, Afrika a Jižní Amerika a po jednom Severní Amerika a Oceánie. Konkrétněji bude tuto problematiku řešit příští pravidelné zasedání výboru 24. září v Curychu.

Blatter byl do svého pátého funkčního období zvolen na konci května i přesto, že těsně před kongresem několik vysokých funkcionářů FIFA zatkla policie. Krátce nato se však Blatter rozhodl dát funkci k dispozici a svolat mimořádné volby.

Favoritem je Platini

Byl velký tlak na to, aby se volba uskutečnila ještě v tomto roce, spekulovalo se o 16. prosinci. Podle generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky by i to byl pozdní termín. "Fotbal potřebuje změnu a potřebuje ji hned. Čekat do prosince je podle mě špatně. Bude půl roku vakuum," řekl Řepka na začátku června. Nakonec se však bude volit až na konci února.

Zatím nejsou známi kandidáti na prezidentský post. Po dnešku je největším favoritem současný šéf evropského fotbalu Michel Platini, kterému vyjádřily podporu čtyři z šesti konfederací. Sám však ještě neřekl, zda výzvu přijme.

Blatter ale naznačil, že Platini skutečně bude kandidovat. "Přeji úspěch všem kandidátům včetně Michela Platiniho," řekl Blatter na tiskové konferenci. "FIFA bude mít 27. února nového prezidenta. Já se vrátím ke své bývalé práci novináře," dodal švýcarský funkcionář.

V květnu byl Blatterovým protikandidátem jordánský princ Alí bin Husajn, zájem veřejně deklarovali také šéf liberijského fotbalu Musa Bility či bývalý brazilský útočník a trenér Zico. Spekuluje se i o argentinské legendě Diegu Maradonovi, kandidaturu zvažuje korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun.

Podle stanov FIFA musejí zájemci získat podporu alespoň pěti členských států a kandidaturu musejí oznámit nejpozději čtyři měsíce před začátkem kongresu. To znamená do 26. října.

Reklama

Související témata: