Hlavní obsah

Blatter a spol. si stěžovali. Komikův výstup skončí u soudu

Curych

Britský komik Simon Brodkin, jenž výstupem s falešnými bankovkami narušil pondělní tiskovou konferenci předsedy FIFA Seppa Blattera, čelí obvinění z nepovoleného vstupu. Švýcarská policie ho po incidentu zadržela a po výslechu propustila, ale zástupci Mezinárodní fotbalové federace na něho podali stížnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrant zasypal Blattera na tiskové konferenci bankovkamiVideo: Reuters

 
Článek

"Bude obviněn z nepovoleného vstupu, protože neměl povolení ke vstupu do budovy," řekl mluvčí policie s tím, že zatím není jasné, zda Brodkin stane před soudem. To závisí na rozhodnutí státního žalobce. "Nepovolený vstup se ve Švýcarsku projednává před soudem jen na přímou žádost stejně jako další méně závažné trestné činy," dodal.

Osmatřicetiletý Brodkin, známý pod jmény svých smyšlených postav Lee Nelson nebo Jason Bent, položil na tiskové konferenci před Blattera svazek bankovek s tím, že jsou za přidělení mistrovství světa v roce 2026 Severní Koreji. Když pro něho přišla ochranka, peníze vzal a vyhodil je do vzduchu nad šokovaného funkcionáře.

Nelson se s oblibou zjevuje při vystoupeních světových hvězd i mezi sportovci. Na nedávném festivalu v Glastonbury se na pódiu připojil k Kanyemu Westovi, v roce 2013 zase vnikl před zápasem Premier League na hřiště Evertonu v dresu Manchesteru City a začal se s hráči rozcvičovat. Policie ho odvedla i loni, když se zamíchal mezi anglické reprezentanty a pokusil se s nimi nastoupit do letadla před odletem na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: