Hlavní obsah

Mexiko - Panama 2:1 PPDvě penalty, červená... Semifinále šampionátu se sotva dohrálo

Atlanta

Ruka ano, ale penalta to byla sakra přísná! Pořádná mela se proto strhla v semifinále Zlatého poháru. Mexičtí fotbalisté s Panamou prohrávali 0:1, v závěru normální hrací doby ale americký sudí Mark Geiger nařídil diskutabilní pokutový kop a Andres Guardado srovnal. V prodloužení přidal rovněž z penalty další gól a posunul svůj tým do finále.

Ruka, po které se kopala první penalta v zápase Mexiko - Panama

 
Článek
Fotogalerie

Mela před pokutovým kopem.

Červená karta v zápase Mexiko - Panama.

Penalta na 2:1 v zápase Mexiko - Panama.

Odchod rozhodčích.

V něm se Mexičané střetnou s Jamajkou a na mistrovství Severní a Střední Ameriky můžou získat jubilejní desátý titul. Jamajka v Atlantě vyřadila domácí obhájce titulu z USA a postoupila vůbec poprvé do finále.

Mexičané vyřazovací částí turnaje prošli poněkud kontroverzně. Skórovali výhradně z penalt, pokaždé se trefil Guardado. Ve čtvrtfinále v nastaveném čase prodloužení vyřadil Kostariku, která cítila křivdu. Tentokrát v desáté přidané minutě druhého poločasu vyrovnal na 1:1 a ve 105. minutě rozhodl o postupu do finále. Mexičanům se navíc už ve 24. minutě dostalo výhody hrát přesilovku po přísném vyloučení Luise Tejady za zasažení soupeře rukou ve vzdušném souboji.

Finalisté minulého šampionátu z Panamy se přesto díky hlavičce Romána Torrese dostali na počátku druhé půle do vedení. V nervózním závěru panamský střelec zahrál ve vlastním vápně rukou, ale nařízená penalta byla přísná. Bránící hráč v souboji na míč rukou upadl, což podle pravidel není považováno za nedovolenou hru.

Několik minut se nehrálo. Po odchodu naštvaného panamského celku k lavičce a strkanicích až v desáté minutě nastavení Guardado z penalty vyrovnal a v prodloužení stejným způsobem rozhodl. Mexičané unikli blamáži. Utkání se ale sotva dohrálo. Rozhodčí po "popravě" panamských nadějí musela před zuřícími hráči chránit bezpečnostní služba.

Čtyřicetiletý Geiger patří mezi zkušené rozhodcovské matadory, loni v Brazílii jako vůbec první Američan pískal zápas vyřazovací fáze MS (osmifinále Francie - Nigérie 2:0).

"Byli jsme okradeni," zlobil se panamský trenér Hernán Gomez. "Nebyla to ideální cesta k vítězství, ale my fotbal neřídíme," konstatoval diplomaticky mexický kouč Miguel Herrera.

Mexičané se v neděli ve Filadelfii utkají o titul překvapivě s Jamajkou, až 76. týmem světového žebříčku, která dala Američanům po půlhodině hry dva rychlé góly. Michael Bradley hned po přestávce snížil, ale vyrovnávací gól už domácí před téměř 70000 diváků navzdory mohutné převaze nevstřelili.

Zlatý pohár, fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky - semifinále v Atlantě:
Mexiko - Panama 2:1 po prodl. (1:1, 0:0)
Branky: 90.+10 a 105. obě z pen. Guardado - 56. Torres. ČK: 24. Tejada (Pan.)
Jamajka - USA 2:1 (2:0)
Branky: 31. Mattocks, 35. Barnes - 47. Bradley

Reklama

Související témata: