Hlavní obsah

S gólmanem ze třetí ligy pokořili americké obhájce titulu. Marley bude až po finále, říká kouč Jamajčanů

Atlanta

Chytá jen třetí ligu v Pittsburghu, ale možná o něj ještě bude pořádný zájem. Brankář Ryan Thompson to se svým týmem na Zlatém poháru dotáhl do finále. Jamajčané se v něm po výhře nad americkými obhájci titulu 2:1 v neděli ve Filadelfii utkají s Mexičany.

Foto: Jason Getz, Reuters

Jamajský brankář Ryan Thompson zachraňuje před Američany Clintem Dempseym (8) a Alejandrem Bedoyou (11) v semifinále Zlatého poháru.

Článek

Radost Jamajčanů, smutek fotbalistů USA

"Chceme ještě víc. Bob Marley se bude pouštět až po finále," odmítl v narážce na národní ikonu kouč Jamajčanů Winfried Schäfer, že by jeho mužstvo slavilo už teď.

Až 76. tým světového žebříčku dal Američanům po půlhodině hry dva rychlé góly. Michael Bradley hned po přestávce snížil, ale vyrovnávací branku už domácí před téměř 70 000 diváků navzdory mohutné převaze nevstřelili.

Národní hrdina Thompson, který do svých třiceti prošel i několika kluby v Evropě (AFC United, Shamrock Rovers) výrazně přispěl k teprve druhé výhře Jamajky nad USA ve 22 zápasech. Domácí kouč Jürgen Klinsmann po utkání litoval zahozených šancí. "Mohli jsme dát čtyři nebo pět branek. Chtěli jsme hrát velké finále. Je to hořká pilulka," posteskl si.

Jeho německý krajan a velký fotbalový světoběžník Schäfer na jamajské lavičce zářil. "Za čtyřicet let ve fotbale jsem nic podobného nezažil," řekl kouč, který v roce 2002 dovedl Kamerun k triumfu na mistrovství Afriky.

Reklama

Související témata: