Hlavní obsah

Kandidáti na předsedu FIFA mají rozdílné názory na reformu

Curych

Dva pravděpodobní kandidáti na místo předsedy Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Francouz Michel Platini a jordánský princ Alí bin Husajn se sešli poprvé od rezignace současného šéfa FIFA Seppa Blattera. Z kusých informací, které pronikly z jejich setkání na jihu Francie, kde má předseda UEFA Platini letní sídlo, lze vyčíst, že na reformu FIFA mají odlišný názor.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident UEFA Michel Platini na archivním snímku z nedávného otevření nového sídla Fotbalové asociace ČR v Praze na Strahově.

Článek

Platini podporuje myšlenku, aby nutné změny ve fungování organizace řídící světový fotbal udělala jedenáctičlenná nezávislá komise. Jordánský princ se obává, že závěry komise budou uspěchané, že je bude negativně ovlivňovat odstupující Blatter a že by mandát ke změnám měl dostat až nový předseda FIFA. Toho bude volit mimořádný kongres 26. února příštího roku.

Zatím nikdo kandidaturu oficiálně neoznámil, uchazeči mají čas do 26. října. Nejvíc se však hovoří o Alím bin Husajnovi, který byl Blatterovým jediným soupeřem při květnových volbách, ale po prvním prohraném kole odstoupil, a šéfovi UEFA Platinim, jehož podpora napříč kontinentálními federacemi roste. Očekává se, že svou kandidaturu oznámí po sobotním losování kvalifikace MS 2018 v Petrohradu.

V kuloárech se zatím probírá, kdo by měl stát v čele nezávislé komise chystající změny. Podle zdrojů agentury Reuters by jejím šéfem měl být švýcarský podnikatel Domenico Scala, předseda kontrolní a auditní komise FIFA. To se však nelíbí jordánskému princi, podle nějž by komise neměla být složena z lidí, kteří jsou nějakým způsobem zapojeni v současných strukturách FIFA. Jen tak prý může být komise opravdu nezávislá.

Na nutnosti reforem po úplatkářském skandálu se však Platini i Alí bin Husajn shodnou. Navrhované změny obsahují například omezení počtu volebních období, zveřejňování příjmů vrcholných funkcionářů a přísnější prověřování jejich bezúhonnosti. Změny by měl odhlasovat kongres FIFA ještě před únorovou volbou.

Reklama