Hlavní obsah

Korejský miliardář Čong Mong-jun se chce ucházet o post šéfa FIFA

Bývalý místopředseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Čong Mong-jun jako první veřejně ohlásil, že se hodlá ucházet o místo šéfa světového fotbalu po Seppu Blatterovi, který dal funkci k dispozici po propuknutí korupčního skandálu. Korejský funkcionář chce kandidaturu oficiálně oznámit v polovině srpna.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Předseda FIFA Sepp Blatter dal funkci k dispozici po propuknutí korupčního skandálu.

Článek

Mimořádný kongres FIFA, na kterém se bude nový předseda FIFA volit, se uskuteční 26. února příštího roku. Za další možné kandidáty jsou považování předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini, brazilská legenda Zico, šéf liberijské fotbalové federace Musa Bility či jordánský princ Alí bin Husajn, který odstoupil po prvním kole květnové volby. Nikdo z nich ale zatím úmysl kandidovat oficiálně nepotvrdil.

"Nebude to snadné, ale věřím, že to stojí za to. Může to přinést dobré výsledky, pokud se budu dostatečně snažit," řekl třiašedesátiletý korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai o možné kandidatuře. Už dříve se nechal slyšet, že neevropský lídr by mohl do FIFA přinést potřebný nový vítr.

Rodák z Pusanu se v minulosti výrazně zasloužil o to, že Korejská republika získala v roce 2002 právo uspořádat společně s Japonskem mistrovství světa. Místopředsedou FIFA byl Čong Mong-jun 17 let a před svým odchodem z funkce v roce 2011 byl považován za jednoho z možných Blatterových nástupců.

Podle stanov FIFA musejí zájemci o předsednickou funkci získat podporu alespoň pěti členských federacích a kandidaturu musejí oznámit nejpozději čtyři měsíce před začátkem kongresu. To znamená do 26. října.

Reklama