Hlavní obsah

Podle Putina by si Blatter zasloužil Nobelovu cenu

Odstupující předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter by si zasloužil Nobelovu cenu za to, jak FIFA řídí. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro švýcarskou televizi RTS. FIFA čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu, kvůli kterému Blatter dal krátce po svém květnovém znovuzvolení svou funkci k dispozici. Jeho nástupce se bude volit na konci února příštího roku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruského prezidenta Vladimira Putina (vpravo) pojí s odstupujícím šéfem FIFA Seppem Blatterem dlouholeté přátelství.

Článek

"Všichni známe situaci, v které pan Blatter nyní je. Nechci zacházet do detailů, ale nevěřím ani slovu o tom, že by měl být osobně zapleten do korupce," uvedl Putin, jenž se postavil za Blattera už po vypuknutí aféry, kterou rozpoutali američtí vyšetřovatelé. Na jejich žádost bylo před kongresem FIFA v Curychu zatčeno sedm funkcionářů. Ruský prezident obvinil USA, že chtěly zabránit Blatterovu znovuzvolení.

"Myslím, že lidé jako pan Blatter, kteří řídí velké mezinárodní sportovní federace nebo olympijské hry, zaslouží mimořádné ocenění. Pokud si někdo zaslouží Nobelovu cenu, jsou to právě oni," řekl Putin.

Kvůli korupční aféře byla zpochybňována i volba pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022, které získaly Rusko a Katar. Podle Putina v současném vyšetřování korupce hraje roli fakt, že mezi neúspěšnými kandidáty byly také USA a Británie.

Reklama

Související témata: