Hlavní obsah

Kluby chtějí peníze pro mládež od Libereckého kraje i měst

Liberec

Šéfové tří největších sportovních klubů v Libereckém kraji se obrátili na představitele svých měst i kraje s žádostí o finanční podporu mládežnického sportu. Předseda jabloneckého fotbalového klubu Miroslav Pelta, jeho liberecký kolega Ludvík Karl i šéf libereckých Bílých Tygrů Petr Syrovátko označili ve společném prohlášení situaci s financováním sportu mládeže v regionu za kritickou.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Jablonce Miroslav Pelta

Článek

Výrazné zhoršení podle nich nastalo změnou loterijního zákona v roce 2012, po níž kluby přišly o značnou část příjmů od sázkových společností. "Ročně sportování mládeže dotujeme částkou přes osm miliónů korun. Je to téměř tolik peněz, o kolik klub přišel po zdanění hazardu. V případě dlouhodobého výpadku nemůžeme pro mladé sportovce udržet podmínky, které potřebují," prohlásil Ludvík Karl.

Podobně situaci hodnotí i Pelta, který je zároveň předsedou fotbalové asociace. "Každý rok jdeme do sezóny s několikamiliónovým minusem, přitom do změny loterijního zákona jsme byli schopni v mládežnickém klubu hospodařit vyrovnaně," uvedl Pelta.

"Ani přes osekání veškerých výdajů to už v dalších letech nevydržíme, a zvedat příspěvky rodičům je nereálné. Jsou na maximu, další zvýšení znamená, že na to rodiče nebudou mít," řekl Syrovátko za liberecký hokej.

V jiných krajích to jde, namítají

Šéfové klubů jsou přesvědčeni, že se k nim zastupitelé kraje a měst chovají macešsky a poukazují na podporu, kterou sportu poskytují jinde. Jako příklad uvádějí Zlín, Kladno, Karlovy Vary a Hradec Králové v hokeji, Jihlavu, Ostravu a Brno ve fotbale, které do klubových pokladen posílají ročně milióny korun.

"Podpora ze strany kraje či měst je jinde standardní. A my jen prosíme o podobné podmínky," uvedl Pelta. "Apelujeme pouze na podmínky financování mládeže, nikoliv na financování profesionálních klubů a na platy hráčů. To si musíme jako podnikatelé zajistit sami," dodal Syrovátko.

Šéfové klubů si stěžují na změnu loterijního zákona. Sázkové společnosti přitom na sport i v současné době výrazně přispívají formou darů, jimiž si snižují zdanění. Podle informací Českého olympijského výboru za loňský rok dostala fotbalová asociace z hazardu 137 miliónů a hokejový svaz 35 miliónů, které jsou primárně určeny na mládežnický sport.

Reklama

Související témata: