Hlavní obsah

Fotbalová půlnoční v Tbilisi. Barcelona a Sevilla už to zažily, na scénu může i Messi

Půlnoc odbije a bitva o trofej bude stále ještě v plném proudu. Velké představení, před nímž se všichni fotbaloví fanoušci v Gruzii můžou těšit, že na vlastní oči uvidí i hvězdného Lionela Messiho, má nezvyklý termín. Ne snad pro diváky u nás a v okolních zemích, kde v době výkopu boje o Superpohár mezi Barcelonou a Sevillou bude dnešních 20:45 h (vysílá ČT Sport, O2 Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz). Pro ty přímo v metropoli Gruzie Tbilisi však rozhodně. Je pikantní, že oba zúčastněné kluby v minulosti podobný ba ještě pozdější výkop zažily ve vzájemném souboji.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Barcelonský Lionel Messi v Tbilisi.

Článek

Tradiční utkání vítěze Ligy mistrů a Evropské ligy začne ve 22.45 h místního času a promění se v jakousi fotbalovou půlnoční mši. Ještěže to potkává španělské kluby, ty jsou z domácí soutěže zvyklé i na začátky ve 22 hodin, které se třeba i kvůli žhavým dnům mohou fotbalistům hodit. Platí to i o Tbilisi, kde panují vedra podobná těm současným u nás. Odpoledne v současném hlavním městě evropského fotbalu vzdušnou čarou vzdáleném 2500 km od Prahy bylo 35 stupňů, v noci teplota sotva spadne pod 25 stupňů.

Z tamního pozdního začátku těží příznivci ve většině Evropy, podívaná se jim nabízí ve standardním čase.

Pozdní boj je v živé paměti

V minulosti, která ještě může být v živé paměti mnohých, je vzájemný zápas obou týmů, který začal dokonce až o půlnoci. Na počátku září roku 2003 se tak stalo kvůli sporům o termín planoucím s ohledem na hrozící exodus zahraničních posil do kvalifikačních bitev národních týmů.

Do hlediště stadiónu Camp Nou si i přes pokročilou hodinu tenkrát našlo cestu 80 tisíc diváků, aby viděli remízu 1:1 se Sevillou. Trefili se tehdy Ronaldinho a Reyes z penalty. Teď u toho budou jiné hvězdy.

Souboj potvrzuje, že Španělsko v současnosti dominuje evropskému klubovému fotbalu. Vítěz Evropské ligy Sevilla se v něm pokusí napravit loňskou prohru s Realem Madrid, proti však bude Barcelona. Ta si zahraje o trofej už podeváté, což je rekord.

Pro oba celky jde o soutěžní premiéru v nové sezóně a testování formy po nevalných výsledcích v přípravě. Zatímco Barcelona zůstala v téměř kompletním složení jako v minulém ročníku, když přišla jen o veterána Xaviho, Sevilla zaznamenala fotbalové zemětřesení v podobě deseti změn v kádru. Přišel mimo jiné Jevgen Konopljanka z Dněpropetrovsku, který Sevilla porazila ve finále Evropské ligy 3:2. Naopak odešel kanonýr Carlos Bacca.

Barca jasným favoritem

Sevilla se představí v Superpoháru počtvrté. Loni prohrála s Realem Madrid, v roce 2007 nestačila na Milán, ale v roce 2006 porazila právě Barcelonu. Ta ale jinak už čtyřikrát trofej vyhrála. Pokud uspěje zase, vyrovná rekord AC Milán.

Je přitom jasným favoritem, se Sevillou neprohrála v posledních 11 zápasech. Trenér Unai Emery navíc ještě nikdy katalánského giganta neporazil, i když proti němu byl na lavičce Valencie, Spartaku Moskva, Almeríe a Sevilly už devatenáctkrát.

"Jdeme do zápasu s tím, že je můžeme překvapit. Pokud se nám podaří vyhrát, byla by to velká vzpruha do sezóny," říká Emery. "I přes změny věřím, že máme k dispozici minimálně stejně silný tým, který může uspět."

A další pikantérie fotbalové noci v Tbilisi? Barcelonský záložník Ivan Rakitič ještě loni oblékal dres Sevilly. "Když říkám, že jedu domů, myslím tím svůj dům v Seville. Pochází odtamtud má partnerka, narodila se nám tam dcera, mám se Sevillou mimořádné spojení. Bude to zvláštní zápas," ví Rakitič.

Za Sevillu hrával i Dani Alvés, který útočí na zisk čtvrtého Superpoháru v kariéře a může vyrovnat rekord Paola Maldiniho.

Který tým vyhraje Superpohár?
Barcelona
78,3 %
FC Sevilla
21,7 %
Celkem hlasovalo 2277 čtenářů.

Reklama

Související témata: