Hlavní obsah

Reformy ve FIFA povede bývalý ředitel MOV Carrard

Curych

Bývalý ředitel Mezinárodního olympijského výboru Francois Carrard byl jmenován šéfem patnáctičlenné reformní skupiny Mezinárodní fotbalové federace. Sedmasedmdesátiletý Švýcar by se měl pokusit dostat FIFA z korupčního stínu, jako se mu to povedlo s MOV po skandálu s volbou pořadatele zimních olympijských her v roce 2002.

Foto: Laurent Gillieron , ČTK/AP

Bývalý ředitel Mezinárodního olympijského výboru Francois Carrard (na snímku) byl jmenován šéfem třináctičlenné reformní skupiny Mezinárodní fotbalové federace.

Článek

"V příštích šesti měsících bude skupina vytvářet balík reformních požadavků, které budou předloženy mimořádnému kongresu 26. února příštího roku," stojí v prohlášení FIFA.

Švýcarský právník Carrard působil v MOV v letech 1989 až 2003. V roce 1999 musel čelit velkému skandálu s uplácením při volbě pořadatele zimních olympijských her v roce 2002. Tedy podobnému problému, kterému čelí současná FIFA.

Světový fotbal se dostal do krize v květnu poté, co bylo na základě vyšetřování amerických úřadů obviněno z úplatkářství 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

"Je to opravdu velká krize, srovnatelná s tou, co jsem zažil v MOV," řekl Carrard na tiskové konferenci. "Jsou zde obvinění z korupce u hlavních postav FIFA a je opravdu nutné udělat reformy ve strukturách. Tlačí na to politici, sponzoři jsou nespokojení," dodal.

V reakci na aféru dal předseda Sepp Blatter na začátku června, jen několik dní po svém znovuzvolení, funkci k dispozici. Jeho nástupce bude zvolen v únoru.

Další členy nominují kontinentální federace

Carrard povede reformní skupinu tvořenou dalšími dvanácti členy, které nominují jednotlivé kontinentální federace. Další dva členové skupiny budou zástupci sponzorů FIFA.

Evropu by v pracovní skupině měli zastupovat ředitel právního oddělení UEFA Alasdair Bell a generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Za Asii budou ve skupině kuvajtský šejk Ahmad Fahad Ahmed As-Sabah, současný člen výkonného výboru FIFA, a Australan Kevan Gospar, který býval viceprezidentem MOV.

Severní Amerika vysílá amerického právníka Samira Gandhiho a předsedu kanadského fotbalu Victora Montaglianiho. Za Afriku se jednání zúčastní členové výkonného výboru FIFA Hani Abo Rida z Egypta a Constant Omari z Demokratické republiky Kongo.

Cílem je připravit změny pro nové vedení. Nezávislý auditor FIFA Domenico Scala již připravil několik požadavků, kterých by se reforma měla týkat. Jde především o snížení doby ve vysokých funkcích FIFA či zveřejnění platů. První setkání skupiny by se mělo uskutečnit v září.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články