Hlavní obsah

Domácí rozhodcovský rekordman v rozjeté sezóně ukončil kariéru

Praha

Nečekaně brzy a z relativně vysokých pozic ukončil fotbalový rozhodčí Libor Kovařík kariéru, během které odpískal 197 prvoligových zápasů. Držel tak rekord české nejvyšší soutěže, kterou opouští nezvykle v rozjeté sezóně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Libor Kovařík na archivním snímku.

Článek

Důvody tohoto kroku nejsou úplně jasné. Server Hattrick.cz spekuluje, že za rozhodnutím arbitra stojí čerstvý postih ze strany komise sudích. Ta Kovaříka měla potrestat distancem za to, že coby čtvrtý rozhodčí (stejně jako kolegové) nepostřehl, že při zápase Sparta - Baník (3:1) chyběly prvních pět minut na hrací ploše rohové praporky. Bez nich podle pravidel nelze utkání hrát.

Tresty od komise vedené Dagmar Damkovou jsou podle tradice i v tomto případě tajné, ale podle Hattrick.cz byly velmi vysoké. Lze je srovnávat s těmi, které jsou vynášeny za zásadní viditelné nedostatky v řízení zápasu.

Ten pro Pražana Kovaříka je údajně vyšší než pro hlavního rozhodčího zápasu - Západočecha Petra Ardeleána, jemuž asistovali Jiří Moláček a Ondřej Pelikán.

Podle isport.cz nechtěl Kovařík své rozhodnutí o konci kariéry komentovat. V rovině spekulací se pohybuje úvaha, že je s rozdělením trestů nespokojen a reagoval krajním  řešením...

Komise rozhodčích jeho razantní krok také nijak obšírně nekomentovala. "Děkujeme Liboru Kovaříkovi za všechno, co v roli rozhodčího dokázal. Do jeho další životní etapy mu přejeme hodně sil, zdraví a úspěchů," stojí ve strohém prohlášení komise.

Devětatřicetiletý, dnes už bývalý sudí, který je civilním zaměstnáním finanční specialista v bance, začínal s pískáním v roce 1993. Po sedmi letech se dostal do ligy, kde se stal stálicí. V posledních letech byl českou dvojkou na mezinárodní listině za Pavlem Královcem.

Na jaře se výrazně zapsal do povědomí, když po Lafatově simulování nařídil skandální pokutový kop ve prospěch Sparty proti Teplicím (1:0). Pak dlouhé týdny nepískal, už tehdy se prý před kolegy vyjádřil, že s rozhodcovskou činností končí. Stalo se tak ale až teď.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen