Rubriky:

Ostatní

Maradona se setkal s rozhodčím, který uznal jeho boží ruku. Dal mu dárek

18. srpna 2015 13:59 - Tunis

Bývalý slavný fotbalista Diego Maradona se v Tunisku setkal s rozhodčím, který na mistrovství světa v roce 1986 uznal jeho legendární gól rukou. Alí bin Násir od někdejšího argentinského záložníka dostal vedle objetí a polibku i podepsaný reprezentační dres s věnováním "Alímu, mému věčnému příteli".

 

Maradona ve vítězném čtvrtfinále mexického turnaje proti Anglii (2:1) dostal míč pěstí za záda brankáře Petera Shiltona. Svůj zásah kapitán pozdějších šampionů následně popsal jako "boží ruku". Násir hru rukou neviděl a gól uznal i přes obrovské protesty anglických hráčů. Tuniský sudí tak odstartoval přetrvávající debatu o nasazování rozhodčích z "malých" fotbalových zemí na významné zápasy MS či ME.

Jednasedmdesátiletý arbitr už v dřívějších rozhovorech z neregulérní trefy obvinil tehdejšího bulharského asistenta Bogdana Dotčeva, který ho prý neupozornil na to, že argentinský fotbalista v inkriminovaném momentu zahrál nedovolenou částí těla.

Násir také prohlásil, že hrál důležitou roli při druhém Maradonově slavném zásahu v zápase s Anglií, kdy rodák z Buenos Aires neuvěřitelné sólo z vlastní poloviny zakončil přesným zásahem. Tato branka pak byla označena jako "gól století".

"Maradona by ten gól nikdy sám nedal. Já byl jeho asistent, protože jsem nechal hned třikrát výhodu, což jsem nemusel. Po prvním faulu klopýtl, při druhém byl zatažen na hraně šestnáctky. Když se tam dostal, tak jsem čekal, že ho Terry Butcher srazí, a dokonce jsem si dal píšťalku k ústům, ale nakonec jsem nezapískal," vzpomínal Násir.

Na oplátku bývalému hráči Neapole a Barcelony věnoval zarámovanou fotografii, která zobrazuje jeho, Maradonu a anglického kapitána Shiltona před úvodním hvizdem památného čtvrtfinále.

ČTK

Zrušit


Časová osa: Ostatní

Filtr článků - Ostatní