Hlavní obsah

Panenka představil pamětní minci s portrétem spoluhráče Viktora

Praha

Autor vítězné penalty z finále mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1976 Antonín Panenka dnes společně se zástupci České mincovny přestavil čtvrtou minci ze série Československých fotbalových legend s portrétem svého spoluhráče ze zlatého bělehradského týmu Ivo Viktora. Panenka je zároveň předsedou Správní rady Nadace fotbalových internacionálů, které putuje část výtěžku z emise mincí ze série.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká mincovna představila v Praze námět zlaté a stříbrné pamětní mince s fotbalistou Antonínem Panenkou (na snímku) při příležitosti 40. výročí jeho slavné penalty ve finále fotbalového ME v Bělehradě v roce 1976.

Článek

Mince s Panenkovým portrétem vyjde v únoru příštího roku a připomene 40. výročí jeho slavného "vršovického dloubáku". Dohromady spatří světlo světa kompletní sestava v ofenzivním rozestavení 3-4-3 složená z hráčů, kteří získali cenné kovy na MS v Chile 1962, ME v Jugoslávii 1976 a ME v Anglii 1996.

"V cyklu již vyšly mince věnované Josefu Masopustovi, Josefu Kadrabovi, Janu Lálovi, v dnešních dnech uvádíme minci s portrétem Ivo Viktora - prvního z generace, která dosáhla na zlatou medaili na šampionátu v Jugoslávii v roce 1976," uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Ze zajímavých jmen se v sérii dále objeví například Karel Poborský nebo Pavel Nedvěd. Stříbrné mince jsou v prodeji za 1450 korun, za zlaté pak zájemci zaplatí 10 950 korun.

Reklama

Související témata: