Hlavní obsah

I Kazachstán použil Lavička coby návod, jak zlomit trpaslíka z ostrova ve Středozemním moři

Jablonec

Ofenzivní představení vyšperkované čtyřmi góly garantujícími vítězný vstup do kvalifikace o ME 2017 hráčů do jednadvaceti let potěšilo trenéra českého výběru Vítězslava Lavičku. K výběru Lvíčat se vrátil po sedmi letech s cílem dotáhnout výběr na šampionát v Polsku. „Jsme rádi za vítězný vstup, ale jde teprve o začátek naší cesty," odmítal euforii Lavička.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český trenér fotbalistů do 21 let Vítězslav Lavička.

Článek

Maltu jste smetli čtyřmi góly, přestože přijela jako lídr skupiny. Uspokojilo vás úvodní představení vašeho výběru?

Jsme spokojeni, že jsme zvládli první krok. Dvě třetiny zápasu jsme hru kontrolovali a byli velmi aktivní. Potěšila mě produktivita. Zejména v první půli. Zejména vstup do zápasu se nám povedl a z prvních dvou akcí po křídlech jsme skórovali. Věděli jsme, že Malta bude hrát hlubší blok, proto bylo třeba rychle přenášet hru, mít kvalitní finální přihrávky a přidat křídelní hru, což jsme plnili a slavili úspěch.

Našel jste i negativa? Nebo byl výkon bezchybný?

Zápas nám určitě ukázal i věci, na nichž je třeba pracovat. Soupeř se v první půli dostal jednou do našeho pokutového území a hned zaváhání potrestal. Chceme hrát útočně, ale projev musí být vyvážený. Pokud dojde ke ztrátě míče při útočném postavení, získává soupeř prostor pro kontr, čehož se musíme vyvarovat. Proti Maltě se však taková chyba objevila několikrát. Ale šlo o první zápas, máme prostor pro zlepšení.

Vyplývaly právě drobné nedostatky ze skutečnosti, že šlo o první soutěžení zápas?

Měli jsme k dispozici tréninkový kemp v Jablonci, kde jsme měli velmi dobré podmínky pro přípravu. Snažili jsme se tréninky využít v maximální souhře. Nastínili jsme hráčům obraz hry, jímž se chceme prezentovat. Rychlá kombinace, rotace hráčů v ofenzivní části, s křídelní hrou. S tím jsem byl v utkání velmi spokojen.

Do zápasu jste nasadil Václava Černého, jenž se stal nejmladším reprezentantem v historii jednadvacítky. V den zápasu mu bylo 17 let a 322 dnů. Nebál jste se jeho nasazení?

Vašek si šanci zasloužil. Šlo o vyústění jeho vývoje, nejen v řádu posledních týdnů, ale z dlouhodobého pohledu. Navíc typologicky do sestavy a způsobu hry pasoval.

Uspokojil vás jeho výkon?

Zpočátku byl možná trošku nervózní, ale postupně se do toho dostal a měl několik pěkných akcí.

Neváhal jste právě s ohledem na jeho věk nad nasazením od první minuty?

Vůbec. Chtěli jsme hrát hodně kombinačně, a tak jsme potřebovali konstruktivní tvořivé hráče, proto dostal Vašek důvěru.

Ve čtvrtek absolvoval těžkou kvalifikační bitvu i elitní český výběr. Dával jste svým svěřencům některé pasáže z bitvy Vrbova výběru proti Kazachstánu jako příklad?

Souboj áčka s Kazachstánem jsme sledovali společně na hotelu. Kluci viděli, že není slabých soupeřů. A během páteční přípravy před zápasem jsem jim znovu kladl na srdce, že je třeba mít respekt.

Budujete tým pro mistrovství Evropy 2017. Dokáže odhadnout, jak moc se kádr promění ve srovnání se zahajovacím kvalifikačním duelem?

Jsme na začátku cyklu. Dostávám dotazy na srovnání minulé jednadvacítky a nynější. Za dva roky mohou hráči udělat velký výkonnostní posun, samozřejmě ale může dojít i ke stagnaci. Jsem rád, že kluci nastupují ve většině případů pravidelně a mají kontakt s dospělým fotbalem, což je základ.

V úterý vás čeká pokračování kvalifikace na hřišti Lotyšska, které doma právě s Maltou prohrálo. Půjde tedy o snadnějšího soupeře?

Příprava na páteční souboj s Maltou vycházela právě ze zmíněného duelu. Lotyšsko mělo převahu, vedlo a následně za vyrovnaného stavu neproměnilo penaltu, aby následně inkasovalo. Čeká nás velmi houževnatý protivník, tudíž je velmi důležité se rychle zbavit únavy.

Reklama