Hlavní obsah

Ruina fotbalového stadiónu v Brně znovu ožívá

Ruina fotbalového stadionu Za Lužánkami v Brně znovu ožívá. Po rozlučkovém zápase Petra Švancary hostí další akce - velký futsalový turnaj i zápas v ragby, trénují na něm dorostenci Zbrojovky a spolek Věříme Zbrojovce, který nyní sportoviště obhospodařuje, se nevzdává naděje na jeho záchranu. Příběh kdysi slavného stadiónu zaujal i britský list The Guardian.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patriot celé akce Petr Švancara.

Článek

Úsilí brněnského patriota Švancary společně se skupinou nadšenců, kteří opravili rozpadající se tribuny i hrací plochu zarostlou lebedou a přilákali do hlediště pětatřicet tisíc diváků, je ve sportovním světě raritou. Obsáhlý článek britského listu v sekci, v níž se píše hlavně o současných světových fotbalových hvězdách, měl mezi čtenáři na diskuzním fóru velký ohlas.

Stadión vybudovaný v duchu staveb z padesátých let minulého století, který už patnáct let ležel ladem, měl být dávno zbourán. Kvůli nedotaženým územním plánům a nedostatku financí na připravený projekt však jen smutně připomínal slavnou dobu brněnského fotbalu. Stejně jako díra v zemi po sousední hokejové hale, ve které získala Kometa Brno všech svých jedenáct mistrovských titulů.

"Po mé rozlučce se už na stadiónu uskutečnilo několik dalších akcí. Rozhodně nechceme, aby toto sportoviště do doby, než se začne stavět nový stadión, zůstalo bez využití," řekl ČTK Švancara, který minulou sobotu moderoval na stadiónu za Lužánkami velkou akci jednoho brněnského pivovaru.

Náborový den, pak futsalový turnaj

Tuto sobotu se pro změnu na stejném místě uskuteční náborový den Unie sportovních klubů Brna za účasti bývalých brněnských legend i ministryně školství Kateřiny Valachové. Další akcí bude 26. září velký futsalový turnaj, ve kterém by mělo startovat přes šedesát týmů.

"Na finálové zápasy chystáme vybudovat i provizorní osvětlení. Sportoviště mohou využít i další zájemci, my je zařadíme do termínového kalendáře. Kromě toho na trávníku trénují mladí fotbalisté Zbrojovky Brno," uvedl jeden z organizátorů Marek Fišer ze spolku Věříme Zbrojovce. Na konec listopadu se připravuje utkání v ragby, které by mělo do hlediště přilákat rovněž větší počet diváků.

Nosným bodem je příprava výstavby nového stadionu. "Momentálně se zabýváme analýzami, aby se mohl upravit a přepracovat stávající projekt. Zaměřujeme se i na to, jak funguje provoz podobných stadionů v sousedních zemích. Například v Polsku je provoz sportovišť financován z veřejných zdrojů. V rámci infrastruktury v okolí stadionu by mohlo Brno dosáhnout i na evropské dotace," poznamenal Fišer.

Reklama

Související témata: