Hlavní obsah

Scala navrhl radikální změny pro vedení FIFA

Curych

Předseda auditové komise FIFA Domenico Scala navrhl světové fotbalové federaci radikální změnu pravidel a řádů vedení organizace. Mimo jiné jde o omezení funkčního období na 12 let, zveřejňování platů činovníků a také rozpuštění výkonného výboru, který by nahradila rada volená všemi členskými svazy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dosluhující předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

Scala změny navrhl v reakci na květnová zatčení devíti funkcionářů a pěti dalších lidí, kteří byli následně obviněni z korupce. Ve stínu aféry dal také k dispozici pozici prezidenta Sepp Blatter, který je v čele FIFA od roku 1998. "Pro budoucnost FIFA jsou reformy nezbytné a já rád přispěju několika nápady, které musí být zcela transparentní," citovala Scalu agentura Reuters.

Scalovy návrhy však FIFA vůbec nemusí vzít na zřetel, protože si založila vlastní reformní komisi. V jejím čele je bývalý ředitel Mezinárodního olympijského výboru Francois Carrard, kterému Scala návrh na změny předložil minulý týden. K projednání je však může kongresu FIFA předložit také kterýkoliv národní svaz.

Scala však kvůli tomu podporu hledat nebude. "Já sám nemám žádnou rozhodující moc a navíc mě politika nezajímá. Dokument s navrhovanými změnami je veřejně dostupný a federace s ním můžou nakládat, jak chtějí," prohlásil. Sám za nejzásadnější změnu považuje omezení funkčního období.

"V tom, že někteří lidé byli v klíčových funkcích příliš dlouho, vidím největší problém. Když to omezíme, tak výrazně omezíme různé známosti a vazby, které příliš dlouhé působení ve funkcích přináší," prohlásil Scala.

Reklama