Hlavní obsah

Vyšetřovatelé zabavili nemovitosti FIFA a čekají další obvinění

Americké úřady očekávají, že v nejbližší době padnou ve vyšetřování korupční aféry ve vedení světové fotbalové federace FIFA další obvinění. Na pondělní tiskové konferenci v Curychu to prohlásila americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Vyšetřování se od května rozšířilo a na základě nových důkazů očekáváme, že ke stávajícím obviněním přibudou další," citovala Lynchovou agentura Reuters, zatímco švýcarský vrchní státní zástupce Michael Lauber přidal, že v rámci vyšetřování byly zabaveny nemovitosti FIFA v Alpách.

Korupční skandál kolem FIFA odstartoval před květnovou předsednickou volbou. Zatím bylo obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět pracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun).

Ve stínu aféry nabídl stávající prezident FIFA Sepp Blatter svou funkci k dispozici a jeho nástupce by se měl volit v únoru na mimořádném kongresu. Sám Blatter zatím obviněn nebyl, americké úřady však začaly vyšetřovat obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi federace Jacku Warnerovi vysílací práva na mistrovství světa hluboko pod tržní cenou.

Reklama