Hlavní obsah

Nejen Pelta hájí místopředsedu: Říkám, víc Berbrů, zní hlas bývalého činovníka

Praha

Pozvedl hlas na podporu všemožně propírané osoby. Místopředseda FAČR Roman Berbr a také jeho partnerka a šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková to schytávají z mnoha stran, bývalý činovník v klubech na nižších úrovních Roman Hejna se však rázně postavil za oba. A Berbra pro mnohé překvapivě považuje za osobu, která je jednoznačně přínosem pro český fotbal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr.

Článek

„Už si ani nepamatuji, kdy jsem si naposledy přečetl článek, ve kterém by někdo ocenil práci a přínos Romana Berbra a Dagmar Damkové pro český fotbal," vyjádřil se Hejna v rozhovoru pro asociační časopis Gól.

„Vidím to jako cílenou kampaň skupiny lidí, kteří chtějí Romana Berbra a Dagmar Damkovou neustále špinit," uvádí Hejna. Z funkcionářských dob Berbra zná přinejmenším deset let.

V minulosti působil podle Gólu ve Skalici, Novém Boru, České Lípě, Roudnici nad Labem a v Kolíně. Teď už změnil obor, pracuje pro severočeský rodinný pivovar.

Berbr byl znám pevnými vazbami v nižších soutěžích, v minulých letech pak stoupal i do nejvyšších pater asociace, v níž je mnohými považován za muže mocnějšího, než je předseda Pelta. V probíhající aféře je obviňován bývalými rozhodčími, že neoprávněně zasahuje do dění kolem ligových sudích, které oficiálně řídí jeho partnerka.

Oba se k záležitosti vyjadřují velmi spoře, hodlají se obrátit na soud. Výrazného zastání se jim oběma dostalo v minulých dnech od Pelty. A také od některých ligových arbitrů. Teď zazněl první podobný hlas od bývalého činovníka z nižších sfér. Pro mnohé jeho slova představují cosi jako rudý hadr pro býka...

K záležitostem o Berbrově mediálně probíraném údajném řízení sudích se Hejna nevyjadřuje, nicméně vyzdvihuje jeho činnost v asociaci.

„Vnímám ho jako člověka, který vám i nepříjemné věci dokáže říct do očí. Pro fotbal udělal hrozně moc. Pro fotbal pracuje 24 hodin denně. I proto jsem se ozval," pokračoval Hejna víceméně v Peltově tónu obhajoby Berbra.

„Až tam nebude, teprve se uvidí, jak moc chybí!"

Hejna má také jasno, proč se Berbr dostal do vysokých pater FAČR, patřil mezi jeho podporovatele. „Myslím, že jsme ho volili proto, že jsme věděli, že je to odborník, který do práce na svazu mimo jiné vnese řád a pořádek na všech úrovních. Až tam jednou nebude, tak se teprve uvidí, jak moc bude tak silná osobnost českému fotbalu chybět!" uvedl bývalý funkcionář s tím, že možná někdo potřebuje dostat do vedení FAČR lidi, s nimiž je možné snáze manipulovat. To podle Hejny s Berbrem rozhodně nelze. „Já říkám, že náš fotbal potřebuje víc takových lidí, jako je on," pravil bývalý činovník.

Přiznal, že nezná podrobnosti, aby mohl vysvětlit, proč nyní vystupují bývalí rozhodčí (Kovařík, Kocián) proti Berbrovi a proč někteří na protest proti jeho údajným praktikám končí kariéru... „Mě jen na celé věci zaráží fakt, že tito pánové se ozývají až nyní, když byla většina z nich potrestána nebo dokonce vyloučena z listiny rozhodčích profesionálního fotbalu. Přitom většinou popisují problémy z doby jejich aktivní činnosti. Myslím, že rozhodčí obecně k němu mají velký respekt," usoudil Hejna.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen