Hlavní obsah

Švýcarské úřady vydají do USA někdejšího místopředsedu FIFA

Bern

Švýcarské úřady vydají do Spojených států někdejšího místopředsedu Mezinárodní fotbalové federace FIFA Eugenia Figuereda. Třiaosmdesátiletý Uruguayec patří mezi funkcionáře, kteří byli v květnu v Curychu zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem ve FIFA. Proti rozhodnutí o vydání se může do 30 dnů odvolat.

Foto: Archiv PRÁVO

Ilustrační snímek

Článek

Figueredo, bývalý předseda jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL, je vedle obvinění z korupce při prodeji marketingových práv na turnaj Copa América podezřelý i z podvodného získání amerického občanství. Hrozí mu dvacetileté vězení.

Jako první ze sedmi zatčených byl vydán ke stíhání do USA další bývalý místopředseda FIFA Jeffrey Webb. Funkcionář z Kajmanských ostrovů v červenci souhlasil s vydáním, tříčlenná americká policejní eskorta ho pak doprovodila ze Švýcarska leteckou linkou k soudu do New Yorku. Propuštěn byl na kauci 10 milionů dolarů, datum zahájení soudního procesu ještě nebylo stanoveno.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Reklama