Hlavní obsah

Bělorusko - Česko 1:1Futsalisté v odvetě baráže remizovali a postoupili na mistrovství Evropy

Aktualizováno

Čeští futsalisté poosmé za sebou postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci Tomáše Neumanna v barážové odvetě v Minsku remizovali s Běloruskem 1:1, což jim vzhledem k domácímu triumfu 2:1 stačilo k účasti na Euru 2016 v Srbsku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čeští futsalisté (zleva) Michal Seidler, Michal Kovács, Michal Belej a Radim Záruba se radují z gólu proti Bělorusku.

Článek

"Já si nepamatuju za skoro jedenáct let, co jsem u reprezentace, že bychom podali takhle strašidelný výkon. Musím říct objektivně, že jsme postoupili neprávem. Bělorusové byli lepší, ale my jsme měli v bráně Libora Gerčáka a to rozhodlo," řekl Neumann.

V prvním poločase měli Bělorusové víc střeleckých pokusů a český tým několikrát podržel výborný Gerčák. Největší šanci hostů měl v 16. minutě kapitán Rešetár, jenž se dostal sám před gólmana, ale míč obloučkem poslal nad břevno.

Záruba skóroval z vlastní poloviny

Ani po změně stran se obraz hry moc nezměnil. Domácí častěji stříleli, ale na Gerčáka dlouho nedokázali vyzrát. Češi dál hodně obtížně pronikali do běloruské obrany, ale pak dokázali ubránit domácí power play a v poslední minutě Záruba otevřel skóre ránou z vlastní poloviny do prázdné branky. Bělorusko sice bleskově srovnalo zásluhou Popova, ale v závěrečných vteřinách už nic víc nestihlo.

"Bránění power play nám vyšlo. Na to jsme se hodně připravovali a to je asi jediný moment, kde mohu kluky pochválit. Jinak postoupilo šťastnější mužstvo," konstatoval Neumann. "Na ten zápas jsme byli dobře připravení, kluci byli v pohodě, odhodlaní a pak předvedou takový strašidelný výkon. Na druhou stranu historie se neptá a my postupujeme na další mistrovství Evropy," dodal český trenér.

České mužstvo od roku 2001 nechybělo na ME ani jednou. Největším úspěchem jsou třetí místa z let 2003 a 2010. Evropský šampionát se uskuteční příští rok v únoru, los skupinové fáze je na programu 2. října v Bělehradu.

Odvetný zápas baráže futsalistů o postup na ME 2016:
Bělorusko - ČR 1:1 (0:0)
Branky: 40. Popov - 40. Záruba. První zápas: 1:2, postoupila ČR.
Sestavy ČR: Gerčák (Vahala) - Cupák, R. Mareš, M. Mareš, Rešetár - Kovács, Záruba, Belej, Seidler, Novotný, Janovský, Holý, Sláma. Trenér: Neumann.

Reklama

Související témata: