Hlavní obsah

Češi mají skvělé nápady. I UEFA je jimi fascinována a ocenila je

Praha

Fotbalové asociace z jednatřiceti zemí se přihlásily do soutěže o nejlepší projekt Grassroots, český nápad měl navrch nade všemi. „Byl jsem tím projektem fascinován,“ přiznal někdejší místopředseda UEFA a čestný předseda Grassroots UEFA Per Omdal, který dorazil do Prahy i s plaketou stvrzující primát českého fotbalu. Vysloužila si ho akce „Můj první gól“, která si dala za cíl přivést k fotbalu děti. A splnila ho, protože fotbalové řady se jen za poslední rok rozrostly o patnáct tisíc nových členů.

Foto: Sport.cz

Fotbal láká do svých řad děti a třeba akce Můj první gól mu k tomu pomohla.

Článek

„Bylo nám jasné, že děti nepřijdou za námi, ale že naopak my musíme za nimi," objasňoval základní myšlenku celého projektu generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka.

Od mateřinek až po školáky

A fotbal se za dětmi z mateřských škol i prvního stupně základních škol skutečně vydal. I s legendami českého fotbalu Panenkou, Dobiašem a hlavně kapitánem současné reprezentace Rosickým, kteří se stali ambasadory a posly celého projektu. S fotbalovými dárky pro děti samozřejmě také...

„Děcka narozená v roce 2007 dostala fotbalovou kabelu s míčem a tričkem, aby jejich zájem o náš sport dál rostl," prozrazoval Řepka.

„Celý projekt přišel na čtrnáct miliónů korun," přidával předseda FAČR Miroslav Pelta pochvalující si, že i díky akci Můj první gól získal český fotbal na prestiži, renomé a uznání. Od UEFA docela určitě...

Z kvantity se zrodí kvalita

„Splňuje všechno, co požadujeme. Láká k fotbalu mladé chlapce a dívky, využívá moderních sociálních sítí k tomu, aby přitáhla rodiče i kluby, zapojuje do ní bývalé hvězdy," potvrzoval norský funkcionář ve službách UEFA, že český projekt skutečně zaujal celou fotbalovou Evropu.

I proto zvítězil před projektem Belgičanů a Švýcarů. „Žádný finanční benefit s prvenství spojen není, ale společenská prestiž je obrovská. Aby ne, když se akce zúčastnilo na pětadvacet tisíc dětí. Ukázali jsme, že máme dobré nápady, takže budeme samo sebou v projektu pokračovat i v dalších letech," pochvaloval si Pelta.

„Skutečně skvělý nápad, který vzbudil velký zájem mezi asociacemi dalších zemí. UEFA jim ho doporučuje, navíc jsem přivezl pozvání na nejbližší konferenci Grassroots, na níž byste měli o vašem projektu referovat," přidával se Per Omdal.

„Víme, že pokud chceme mít hráčskou kvalitu, musíme začít u kvantity, z níž se právě kvalita rodí. Proto v příštím roce oslovíme děti narozené v roce 2008," doplňoval generální sekretář Rudolf Řepka.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava