Hlavní obsah

Ani Blatter neunikne, když skandál vyšetřuje FBI. Tohle je konec FIFA, tvrdí Jennings

Je si jistý, že současná generalita světového fotbalu v čele s prezidentem Seppem Blatterem nemůže přežít. Zvláště, když skandál, v němž se točí stovky milionů dolarů, vyšetřuje FBI. „Myslím, že je to konec FIFA. Potřebujeme novou organizaci. Čistou, průhlednou, abychom všichni věděli, kam a kudy peníze tečou a co se s nimi děje,“ nechal se slyšet investigativní britský novinář Andrew Jennings, který na špinavé praktiky, uplácení a korupci ve FIFA upozorňoval celá dlouhá léta a jehož knihu Faul se snažil sám Blatter zakázat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Celá dlouhá léta pátral Jennings na vlastní pěst po tom, jaké praktiky ve FIFA panují, jak se kupují hlasy potřebné pro zvolení do předsednického křesla i do nejvyšší exekutivy, jak se s nimi manipuluje... Odhalil přitom mnohamiliónové úplatky směrující do nejrůznějších koutů světa - do Jižní a Střední Ameriky především.

Zástěrkou byla podpora tamního fotbalu a budování tréninkových center mládeže, ve skutečnosti šlo o úplatky za hlasy, které vládce Karibiku Jack Warner pro nejmocnějšího muže světového fotbalu na volební kongresy přivážel.

Jennings je sehnal a zahrnul do zmiňované knihy Faul, kde se rozepsal i o tom, jak se kupčí s televizními právy či třeba hlasy při volbách pořadatelů světových šampionátů. Když měla kniha v Anglii vyjít, prezident FIFA Blatter se tomu snažil všemožně zabránit.

Tlak na reformu se valí ze všech stran

Neuspěl, ale stejně se celé další léta nic nedělo. „Mysleli, že budou mít klid navždy. Přitom jsem získal důkazy, jak Jack Warner prodával televizní práva za patnáct, osmnáct miliónů dolarů. Dokumenty dokládající korupci, na kterých jsou podpisy Blattera," prozradil Jennings v rozhovoru pro Omnisport a připomněl přitom i svou další knihu, která vyšla v Anglii pod názvem The Dirty Game. I ta pojednává o korupci a špinavých praktikách FIFA.

„Objevil jsem toho spoustu, ale myslím, že budu sám v šoku, co probíhající vyšetřování odhalí. Nemohu se toho dočkat. FBI má obrovský tým lidí a jiné možnosti sledovat bankovní převody, bezhotovostní platby a toky peněz, než jsem měl já," narážel Jennings na obvinění a vyšetřování čtrnácti vysoce postavených současných i bývalých činovníků FIFA, které se rozběhlo v květnu. Ostatně, i sám Blatter už byl vyslýchán.

„Neočekávám, že by FIFA vyšetřování a kontrolu přežila. Zvláště při tlaku na reformu, který se na ni valí ze všech stran. Myslím, že je to její konec, protože vyšetřovatelé vědí, co mají hledat. A oni to objeví. A ani Blatter nakonec neunikne spravedlnosti, jak si myslel a myslí" věří britský žurnalista.

Reklama