Hlavní obsah

Etická komise FIFA chce předsedu Blattera dočasně zbavit funkce

Curych
Aktualizováno

Prezident FIFA Sepp Blatter má být provizorně suspendován ze své funkce na 90 dní, přeje si to Etická komise Mezinárodní fotbalové federace. Návrhem na dočasné zbavení funkce se bude zabývat její šéf Hans-Joachim Eckert, který by měl rozhodnout do pátku. Média o tom informoval Blatterův dlouholetý poradce Klaus Stöhlker, žádný ze členů etické komise nebo FIFA ale zprávu oficiálně nepotvrdil.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Předseda FIFA Sepp Blatter se stal symbolem pro korupci a úplatky.

Článek

"Jde o předběžné opatření na 90 dní, ale zatím není doopravdy suspendovaný. Komise ještě nerozhodla a jejich jednání budou pokračovat," řekl BBC Stöhlker. Etická komise zasedá v Curychu už od pondělí.

Podle Blatterových právních zástupců zatím předseda FIFA nedostal od etické komise žádné oficiální vyrozumění. Případnému vynesení trestu by navíc podle jejich tiskového vyjádření mělo předcházet předvolání, aby měl Blatter šanci se k celé věci osobně vyjádřit.

Blattera vyšetřují švýcarské úřady kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Devětasedmdesátiletý funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou. Dalším bodem vyšetřování je podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal současnému šéfovi UEFA Michelu Platinimu dva miliony švýcarských franků.

.

Reklama