Hlavní obsah

Počkejte, kdo skončí ve vězení, a pak volte fotbalového vládce, apeluje novinář Jennings

Londýn/Praha

Podpora Platinimu se teď vrací jako bumerang. Nejen Angličanům, ale i dalším národním fotbalovým svazům, které chtěly, aby prezident UEFA vystřídal v čele světového fotbalu Seppa Blattera namočeného do skandálu s uplácením, praním špinavých peněz, kupčení s televizními právy i hlasy na volebních kongresech FIFA. „V tuto chvíli by měla nejen anglická asociace, ale i další svazy po celém světě říci - na únorové volby nejsme připraveni. Počkejme a uvidíme, kdo skončí ve vězení a kdo ne,“ nechal se slyšet v souvislosti s gradujícím skandálem skotský investigativní novinář Andrew Jennings, jenž už dlouhá léta pátrá a píše o špinavostech ve vedení FIFA.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini musí švývarským vyšetřovatelům vysvětlit, proč mu na konto připluly milióny až po deseti letech.

Článek

Události posledních měsíců mu dávají za pravdu. Čerstvý verdikt etické komise FIFA všechna Jenningsova podezření, která sepsal v několika knihách od Faulu počínaje až po nejnovější The Dirty Game, umocňují.

I na Platiniho, francouzskou ikonu a prvního muže evropského fotbalu, poukazoval. Zase měl pravdu! Nejen proto, že se na světle světa objevila finanční transakce ve výši 1,35 miliónu liber, která šla z konta FIFA na Platiniho soukromý účet. Proběhla v roce 2011, přičemž údajně mělo jít o poradenské služby poskytované Blatterovi a FIFA v letech 1999 až 2002. Alespoň tak se snaží trojnásobný držitel Zlatého míče Platini vysvětlit původ peněz.

„Má vážný problém se švýcarskými vyšetřovateli, ale není to zase nic tak udivujícího," prohlásil Jennigs v rozhovoru pro Omnisport. „ Měl promluvit mnohem dříve a hodnověrně vysvětlit, jak peníze získal. A také proč trvalo deset let, než je dostal. Musíme si být jisti, že nemá ani trochu špinavé ruce, jestliže se chce stát příštím prezidentem FIFA."

Nový vývoj událostí kolem skandálu FIFA ovšem uvrhl na Platiniho ještě podivnější světlo. To proto, že nejen prezidentovi FIFA Blatterovi generálnímu sekretáři Valckemu, ale i Platinimu pozastavila etická komise Mezinárodní fotbalové federace na 90 dní výkon funkce. Zatím na devadesát, protože jen na ní bude, zda tuto dobu neprodlouží o dalších 45 dnů. I na to má právo.

Podpora Platinimu se svazům vrací jako bumerang

V praxi to znamená, že zmiňovaní funkcionáři nesmí po tu dobu do sídla FIFA, resp. UEFA ve Švýcarsku. A dokonce nemohou navštěvovat ani fotbalové zápasy.

„Anglické fotbalové asociaci i dalším fotbalovým svazům po celém světě se teď vrací podpora vyslovovaná Platinimu jako bumerang. Jsou v obtížné situaci a vypadá to, že mohly udělat chybu, když ho chtěli za příštího prezidenta FIFA," netají se svým názorem Jennings.

„V tuto chvíli by bylo nejlepší, aby všechny asociace a svazy řekly, že nejsou připraveny na únorové mimořádné volby. Že musí počkat, kdo své jméno očistí, kdo skončí ve vězení a kdo ne. Teprve pak totiž může začít přestavba FIFA."

Vedení FIFA by se měl podle informací z Curychu dočasně ujmout předseda Africké fotbalové konfederace Issa Hayatou. Kdo by měl namísto Platiniho převzít evropský fotbal, o tom se zatím jen spekuluje.

Reklama