Hlavní obsah

Blatter i Platini se odvolají proti pozastavení výkonů funkcí

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se odvolá proti rozhodnutí etické komise, která mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Stejný postup zvolí i šéf UEFA Michel Platini, jenž byl ve čtvrtek rovněž na 90 dní suspendován. Jejich protesty se bude zabývat odvolací komise pod vedením Larryho Mussendena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Podle Blatterova právního zástupce Richarda Cullena podal devětasedmdesátiletý funkcionář námitku proti trestu formálně už ve čtvrtek večer. Původně přitom tvrdil, že se odvolávat nebude.

Vedle Blattera a Platiniho byl na tři měsíce suspendován také generální sekretář FIFA Jérome Valcke. Všem může být zákaz vykonávat jakékoliv aktivity ve fotbale prodloužen o dalších 45 dní.

UEFA zatím zástupce nemá

Blattera, jenž stojí v čele FIFA od roku 1998, ve funkci dočasně nahradí šéf Africké fotbalové konfederace Kamerunec Issa Hayatou jako nejdéle sloužící místopředseda světové federace. UEFA se za Platiniho postavila a zatím žádného zástupce z řad místopředsedů jmenovat nehodlá.

Suspendace funkcionářů možná také ovlivní únorovou volbu, kde měl být vybrán Blatterův nástupce. Podle informací agentury Reuters FIFA zvažuje, že hlasování odloží. Výkonný výbor by o tom měl rozhodnout na mimořádném zasedání příští týden, kdy budou o volbách jednat i členské svazy UEFA.

V rozsáhlé korupční aféře FIFA vyšetřují švýcarské úřady Blattera kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Švýcarský funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Vyšetřována je i podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků. Generální prokurátor Michael Laube už dříve uvedl, že šedesátiletý bývalý francouzský fotbalista je v korupčním skandálu něco mezi svědkem a obviněným.

Reklama

Související témata: