Hlavní obsah

Johansson: Vedení UEFA ani FIFA o penězích pro Platiniho nevědělo

Podle bývalého předsedy UEFA a člena výkonného výboru FIFA Lennarta Johanssona světová fotbalová federace nevěděla o dvou miliónech švýcarských franků, které současný šéf UEFA Michel Platini dostal od prezidenta FIFA Seppa Blattera. Právě podezřelá platba je předmětem vyšetřování, kvůli kterému byli Platini s Blatterem na tři měsíce suspendováni.

Foto: Petr Horník, Právo

Michel Platini na archivním snímku

Článek
Fotogalerie

Johansson vedl UEFA v letech 1990 až 2007, kdy ho vystřídal právě Platini. Bývalý francouzský reprezentant předtím působil jako Blatterův poradce a právě za práci v letech 1999 až 2002 mu měl šéf FIFA v roce 2011 poslat peníze. Platini i Blatter jakékoli provinění odmítají.

"Byl jsem členem výkonného výboru a Blatter nás o tom (Platiniho práci) měl informovat, nikdy to ale neudělal," řekl pětaosmdesátiletý Johansson v rozhovoru pro web Inside World Football. "Jde o hodně peněz, nicméně o tom, že Platini prý měl podepsanou smlouvu, jsem se dozvěděl teď z médií," dodal.

"Očekával bych, že o platbě by byla UEFA informována, Platini se o tom měl vedení zmínit. Já bych to tak udělal," přidal Johansson. "Řekl bych: Mám smlouvu s Blatterem a klidně to zkritizujte. Ale je to tak a dostal jsem za to tolik peněz a měli byste o tom vědět," prohlásil.

Blattera, který po vypuknutí rozsáhlé korupční aféry ve vedení FIFA oznámil odstoupení z funkce a jeho nástupce se bude volit v únoru, dočasně v čele federace zastoupil šéf Africké fotbalové konfederace Kamerunec Issa Hayatou. UEFA se bude případem zabývat na mimořádném zasedání ve čtvrtek.

Reklama

Související témata: