Hlavní obsah

Jordánský princ Alí se oficiálně přihlásil do voleb předsedy FIFA

Paříž

Jordánský princ Alí bin Husajn oficiálně podal přihlášku do únorových voleb nového předsedy korupčním skandálem zmítané Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Devětatřicetiletý funkcionář je zatím jediným uchazečem o nástupnictví po Seppu Blatterovi. Uzávěrka kandidatur je 26. října.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Jordánský princ Alí bin Husajn oznamuje oficiální kandidaturu na post šéfa FIFA.

Článek

"Věřím, že FIFA najde cestu ven z tohoto těžkého období a znovu se stane organizací, na kterou se bude pohlížet s respektem," uvedl Bin Husajn, jenž zatím nezveřejnil, které federace jeho kandidaturu podporují. Každý uchazeč musí získat podporu minimálně pěti svazů.

Princ Alí kandidoval proti Blatterovi už v květnových řádných volbách, v 1. kole ale získal jen 73 z 209 hlasů a před 2. kolem odstoupil. Blatter se tak stal znovu předsedou, přestože se těsně před volebním kongresem rozhořel korupční skandál. Po několika dnech ale Švýcar oznámil, že dá funkci k dispozici.

Termín mimořádných voleb byl stanoven na 26. února a podle Bin Husajna by se neměl odkládat, přestože etická komise FIFA tento týden suspendovala na 90 dní vedle Blattera i dalšího očekávaného kandidáta Michela Platiniho. Šéf UEFA má nyní zakázáno veškeré působení ve fotbale a nemůže formálně podat svou kandidaturu. Stejně je na tom bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který dostal zákaz činnosti na šest let.

Reklama