Hlavní obsah

Všech 54 zemí UEFA podpořilo suspendovaného Platiniho

Nyon
Aktualizováno

Všech 54 členských zemí Evropské fotbalové unie UEFA podpořilo na čtvrtečním mimořádném zasedání v Nyonu suspendovaného předsedu Michela Platiniho. Francouzský funkcionář, který chce kandidovat na post předsedy FIFA, je vyšetřován kvůli podezřelé platbě od šéfa FIFA Seppa Blattera. Etická komise Mezinárodní fotbalové federace před týdnem oběma pozastavila výkon funkce na 90 dnů.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Suspendovaný předseda UEFA Michel Platini.

Článek

Etická komise FIFA má silnou pozici. Pracuje s dokumenty, jež má málokdo jiný, její verdikty proto mají váhu.

Evropa musela na Platiniho suspendaci rychle reagovat. Do sídla UEFA v Nyonu se ve čtvrtek sjeli zástupci všech členských fotbalových asociací, jejich jednání předcházelo mimořádné zasedání výkonného výboru UEFA.

Sám Platini se jednání osobně nezúčastnil. Etická komise FIFA mu pozastavila jeho činnost ve fotbalu na 90 dní.

"Na jednání vystoupil právní zástupce Michela Platiniho a shrnul celý příběh, včetně všech dosud učiněných rozhodnutí," avizuje Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR, který ve Švýcarsku české funkcionáře zastupoval. "Z jeho vystoupení vyplynulo, že prezidentovi UEFA zatím nebylo umožněno v celém procesu vystoupit a obhájit se, což se shledává jako největší úskalí," říká Řepka.

Platini je něco mezi svědkem a obviněným

Prezident UEFA je v korupčním skandálu FIFA něco mezi svědkem a obviněným, což je na pováženou. Koncem září to alespoň uvedl švýcarský generální prokurátor Michael Lauber, jehož úřad případ týkající se podezřelé platby Platinimu od FIFA vyšetřuje. Bývalý vynikající francouzský fotbalista poté oznámil, že nadále počítá se svou kandidaturou na funkci šéfa FIFA.

"Nepozvali jsme si pana Platiniho k výslechu jako svědka, to není pravda. Vyšetřujeme ho jako člověka mezi svědkem a obviněnou osobou," zdůraznil Lauber. "Neřeknu, zda jsem byl s jeho výpovědí spokojen nebo ne, protože bych tím mohl ohrozit vyšetřování," poukázal.

Přesto se všechny členské asociace UEFA shodly na tom, že podporují Platiniho a jeho právo na řádný proces a tím pádem možnost očištění jeho jména.

"Zároveň asociace apelují na všechny instance, které jsou zahrnuty v současném procesu - Etická komise FIFA, Odvolací komise FIFA a sportovní arbitráž (CAS), aby vyvinuly nejvyšší úsilí k tomu, aby bylo vydáno finální rozhodnutí k celému případu nejpozději do poloviny listopadu tohoto roku," dodává Řepka podrobnosti k výstupu z jednání.

Reklama

Související témata: