Hlavní obsah

Horváth změnil profesi, dal se na dráhu popeláře. Zatím jen na filmovém plátně

Nejdřív si myslel, že si z něho utahují. Že mu některý z kamarádů vrací jeho proslulé kanadské žertíky a šprýmy. On a účinkovat ve filmu? A navíc jako popelář? „Fakt jsem myslel, že si ze mě dělají srandu. Až když zavolal režisér a následně také Rudolf Hrušínský, uvěřil jsem, že to myslí vážně,“ prozrazuje fotbalová legenda a asistent trenéra v plzeňské Viktorii Pavel Horváth, jak se rodila jeho role v novém českém filmu Decibely lásky.

Foto: Sport.cz

Role popeláře se Horváthovi docela zamlouvala...

Článek
Fotogalerie

Jen chvíli přemýšlel, zda nabízenou roli popeláře přijmout, ale dlouhou neváhal. „Je to pro mě nová a zajímavá zkušenost a zpětně jsem rád, že jsem na nabídku kývl," přiznal Pavel Horváth, jehož role zahrnuje i pěvecký part.

Řízení horší než pěvecký part

„Zpívám rád, a je to na mně doufám znát," směje se fotbalista v narážce na slavný song Karla Gotta. Nicméně film nebude jeho první zkušeností, zazpíval si již s Petrem Jandou na vyhlašování Fotbalisty roku a také s kapelou Kabát. Možná i proto nebyl zpěv to nejnáročnější z jeho role.

„Řídit velké popelářské auto v centru Plzně za plného provozu bylo náročnější. Když jsem do něj sedl poprvé, tak jsem si byl jistý, že očešu všechna auta v blízkém okolí. Nakonec to ale dobře dopadlo a nikoho jsem nenaboural. Celkově jsem si natáčení užíval, moc mě to bavilo. Když jsem viděl, že i skuteční herci to někdy zkazí, tak mě opustila i tréma," přiznává Pavel Horváth.

Horvi je formanovský naturščik

Režisér Míla Halík na jeho výkony pěje chválu. „Pavel je typ formanovského naturščika, který dokáže překonat nejsmělejší očekávání. Překvapil nás všechny, včetně tak zkušených filmařských legend, jakými jsou kameraman Vladimír Smutný nebo střihač Jiří Brožek," říká režisér.

„Pavel je vtipnej, chytrej, je intelektuálně na výši, dokáže pohotově reagovat, umí improvizovat. Když jsem viděl, jak skvěle to zvládá, tak jsem jeho roli ještě rozšířil," upřesňuje režisér, že Horváthova role není žádné vteřinové hostování, ale plnohodnotná úloha.

„Miloš Forman mi kdysi řekl: Kdybys někdy chtěl točit film, pamatuj si – jak si to obsadíš, takový to máš. Když si obsadíš člověka, kterému věříš, že to zvládne, dobře to dopadne. A já jsem se tím řídil. Už při psaní scénáře jsem věřil, že se Pavla povede získat a věřil jsem, že tu roli zvládne. On je talent Menšíkovsko – sovákovského druhu, neuvěřitelný komik. Myslím, že diváci jím budou nadšeni."

Profesi měnit nebude

Navzdory všem pochvalným slovům však současný trenér Viktorie Plzeň o změně profese neuvažuje: „Pro mě to byla hezká zkušenost a mám z ní radost, ale herec ze mě nejspíš nikdy nebude. Byla to pro mě skvělá zábava," říká Pavel Horváth.

Film podle vlastního námětu a scénáře natáčí režisér Miloslav Halík, Michal David je producentem filmu a autorem hudby. Hlavní hrdina filmu Ruda Hovorka (Rudolf Hrušínský nejml.) pracuje na Plzeňském magistrátu, kde má na starosti úklid města. Nejde však jen o pouhé papírování, spolu s kamarádem Otou, kterého hraje právě Pavel Horváth, jezdí po městě v popelářském voze.

V hlavních rolích příběhu tří dvojic zcela rozdílného věku, jejich přátel a současných i minulých lásek se objeví otec a syn Rudolfové Hrušínští, Iva Janžurová, Alžběta Bartošová, Filip Cíl, Petra Svoboda, Roman Vojtek, Lucie Vondráčková, Marika Šoposká, Aneta Vrzalová.

Premiéru filmu Decibely lásky chystá distribuční společnost Falcon v předvečer valentýnského víkendu 2016 – 11. února.

Reklama

Související témata: