Hlavní obsah

Volby nového šéfa FIFA proběhnou podle plánu 26. února

Curych
Aktualizováno

Mimořádné volby nového předsedy Mezinárodní fotbalové federace se uskuteční podle plánu 26. února příštího roku. Na úterním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor FIFA. Termín tak neposunul ani verdikt etické komise, která na začátku října dosluhujícímu šéfovi Seppu Blatterovi i předsedovi UEFA a jednomu z adeptů na nového předsedu FIFA Michelu Platinimu pozastavila na 90 dní výkon funkcí.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Kandidatura Michela Platiniho na šéfa FIFA je kvůli suspendaci v ohrožení.

Článek

Výkonný výbor také přijal návrhy reformní komise. Podle nich bude například věkový limit pro členy výboru a předsedu FIFA 74 let, jeho funkční období nepřesáhne 12 let a také bude zveřejněn jeho roční plat. Výkonný výbor se přejmenuje na Radu FIFA. Kvůli větší transparentnosti federace provede změny v etickém kodexu i strukturách celé organizace.

Jejich kompletní přehled bude předložen na dalším zasedání výkonného výboru v prosinci. Změny pak musí schválit všech 209 členských svazů na volebním kongresu 26. února.

"Aby bylo možné obnovit důvěru ve FIFA, je nutné provést významné změny ve struktuře a v procesech federace, aby byly transparentnější a odpovědnější," uvedla reformní komise v prohlášení. "Podstatné změny v kultuře FIFA jsou nezbytné pro dosažení trvalé změny organizace a obnovení pověsti FIFA tak, aby se mohla opět soustředit na své poslání - propagaci fotbalu po celém světě."

Už ve středu má etická komise zveřejnit jména dalších vyšetřovaných funkcionářů. Dosavadní pravidla jí umožňovala informovat pouze o uzavřených případech, v nichž padly tresty. Podle agentury Reuters zřejmě vyjde najevo řada dalších kauz.

Platini s otazníkem

Fotbalovou federací otřásá korupční skandál od května, kdy bylo krátce před volebním kongresem v Curychu zatčeno sedm vysoce postavených funkcionářů FIFA. Blatter sice následně ve volbách obhájil svou funkci, kterou vykonával od roku 1998, ale pak oznámil, že odstoupí. Ve svém úřadu však zůstal až do nedávné suspendace. Švýcarské úřady ho vyšetřují kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci.

Platini byl postaven mimo svou funkci kvůli vyšetřování podezřelé platby ve výši dvou miliónů švýcarských franků, kterou dostal v roce 2011 za práci v roli Blatterova poradce.

Šéfovi UEFA současná situace značně komplikuje pozici pro únorové volby předsedy FIFA. Přestože bývalý kapitán francouzské reprezentace už přihlášku podal, mezinárodní federace ji po dobu suspendace nepřijme. FIFA ale uvedla, že pokud se Platini vrátí do fotbalového dění před termínem voleb, bude se moci o post šéfa federace ucházet.

Zatím jediným oficiálním kandidátem je jordánský princ Alí bin Husajn, který v květnu prohrál volební souboj s Blatterem. Kandidovat do čela FIFA chtějí i někdejší kapitán reprezentace Trinidadu a Tobaga David Nakhid, šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa z Bahrajnu nebo bývalý švýcarský reprezentant Ramon Vega.

Vedle Platiniho byl vážným uchazečem o funkci prvního muže světového fotbalu bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který ale dostal zákaz činnosti na šest let za porušení etického kodexu při podpoře korejské kandidatury na pořádání šampionátu v roce 2022. Korejský funkcionář neuspěl u švýcarského soudu s žádostí o nařízení předběžného opatření vůči fotbalové organizaci, kterým si chtěl vymoci dočasné přerušení trestu, aby se mohl přihlásit do voleb. Konečný termín pro podání přihlášek je pondělí 26. října.

Reklama