Hlavní obsah

Do čela FIFA kandidují bahrajnský šejk i šéf liberijského fotbalu

Curych
Aktualizováno

Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa se oficiálně přihlásil jako kandidát na prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Kandidaturu poslal podle informací agentury AP i předseda liberijské fotbalové federace Musa Bility. UEFA dnes zároveň vyjádřila podporu svému generálnímu sekretáři Giannimu Infantinovi, který by měl rovněž podat přihlášku. Naopak z boje odstoupil Korejec Čong Mong-jun, který kvůli trestu nemůže do dnešní uzávěrky podat přihlášku.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa se oficiálně přihlásil jako kandidát na prezidenta FIFA.

Článek

Někdejší viceprezident federace Čong Mong-jun má šestiletý zákaz činnosti za porušení etického kodexu při kandidatuře Koreje na pořádání mistrovství světa v roce 2022. S žádostí o nařízení předběžného opatření vůči FIFA, kterým si chtěl vymoci dočasné přerušení trestu, u švýcarského soudu neuspěl a kandidaturu vzdal. "Kvůli trestu od etické komise nestihnu dnešní uzávěrku kandidatur," uvedl Čong Mong-jun v prohlášení.

Přihlášku naopak v neděli podle bahrajnské zpravodajské agentury podal prezident asijské konfederace šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa. Ten je údajně blízkým spolupracovníkem kuvajtského šejka Ahmadyho Fahada Ahmeda As-Sabaha, který je ve výkonném výboru FIFA i v reformní skupině a který patří mezi nejvlivnější muže v mezinárodní sportovní politice.

Šejk Salmán původně podporoval prezidenta UEFA Michela Platiniho. Ten se ale dostal do problémů kvůli podezřelé platbě z roku 2011 a jeho šance na zvolení výrazně klesly. Salmán se ve volbách postaví mimo jiné jordánskému princi Alímu bin Husajnovi, který neúspěšně kandidoval už při květnové volbě.

Na předsedu chce kandidovat i Platini

Do boje jdou také Platini, bývalý kapitán reprezentace Trinidadu a Tobaga David Nakhid, někdejší generální sekretář FIFA Francouz Jérome Champagne a jihoafrický obchodník a bývalý politický vězeň z dob apartheidu Tokyo Sexwale.

Druhým překvapivým kandidátem z Afriky se stal Bility, který podle svého vyjádření poslal přihlášku dnes. Podporu mu údajně nabídlo 25 z 54 afrických federací. "Chtěl jsem si být jistý, že účast v kampani bude stát za to," řekl agentuře AP Bility, jenž před časem kandidaturu pozastavil poté, co mu výkonný výbor Africké fotbalové konfederace odmítl vyslovit podporu.

Do půlnoční uzávěrky kandidatur by měl přihlášku podat také Infantino, který by měl být pojistkou pro případ, že by korupční kauza zdiskreditovala Platiniho. Italský funkcionář dnes při telekonferenci získal plnou podporu výkonného výboru UEFA.

"Věříme, že Gianni Infantino má všechny potřebné kvality, aby se mohl ucházet o tuto roli a mohl vést FIFA k reformám a navrácení důvěry. Má naši plnou podporu. Nyní získává potřebné nominační hlasy a svou kandidaturu oznámí později," stojí v prohlášení UEFA.

Zájem jít do voleb projevili také bývalý mistr světa Brazilec Zico a někdejší švýcarský reprezentant Ramon Vega.

Vizitky kandidátů na post předsedy FIFA (řazeno abecedně, volba se uskuteční 26. února příštího roku):
Jméno a příjmení: Musa Bility
Datum a místo narození: 6. dubna 1967, Saclepea
Státní příslušnost: Libérie
Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Liberijského svazu (od 2010)
Ostatní: vystudovaný ekonom a podnikatel, angažoval se i v politice; nemá podporu Africké fotbalové konfederace CAF, s níž měl v minulosti jako předseda Liberijského svazu několik sporů, kvůli tomu na čas svou přihlášku stáhl.
Jméno a příjmení: Alí bin Husajn
Datum a místo narození: 23. prosince 1975, Ammán
Státní příslušnost: Jordánsko
Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Jordánského svazu (od 1999), předseda Západoasijské fotbalové federace WAFF (od 2000), viceprezident FIFA (od 2011)
Ostatní: jordánský princ, třetí syn zesnulého krále Husajna; ve fotbale se pohybuje od 25 let, angažuje se i v řadě dalších oblastí; v květnu byl jediným protikandidátem stávajícího předsedy Seppa Blattera, avšak neuspěl.
Jméno a příjmení: Salmán bin Ibráhím Chalífa
Datum a místo narození: 2. listopadu 1965, Riffa
Státní příslušnost: Bahrajn
Fotbalová funkcionářská kariéra: předseda Bahrajnského svazu (2002-13), předseda Asijské fotbalové konfederace AFC (od 2013), člen výkonného výboru FIFA (od 2013)
Ostatní: člen bahrajnské královské rodiny; ve fotbale se pohybuje od mládí, sám ho hrával; je spřízněn s kuvajtským šajchem Ahmadem Fahadem Sabahem, předsedou asijského olympijského výboru a jedním z nejmocnějších mužů v mezinárodní sportovní politice.
Jméno a příjmení: Jérome Champagne
Datum a místo narození: 15. června 1958, Paříž
Státní příslušnost: Francie
Fotbalová funkcionářská kariéra: člen širšího vedení FIFA (1999-2010)
Ostatní: bývalý diplomat, během Blatterova panování zastával ve FIFA různé funkce a byl označován za jeho pravou ruku; z FIFA nuceně odešel krátce před MS 2010 v JAR v důsledku interních bojů o vliv; poté působil jako fotbalový konzultant v problémových regionech jako Kosovo, Palestina či Izrael; o místo předsedy FIFA se chtěl ucházet už v květnu, ale nesehnal dostatečný počet nominací.
Jméno a příjmení: Gianni Infantino
Datum a místo narození: 23. března 1970, Brig
Státní příslušnost: Itálie/Švýcarsko
Fotbalová funkcionářská kariéra: generální sekretář UEFA (od 2009)
Ostatní: vystudovaný právník, působil jako poradce řady fotbalových orgánů a klubů; v UEFA je od roku 2000, od té doby vystřídal několik funkcí (vedl například právní a licenční oddělení, generálním sekretářem byl dočasně už v roce 2007); v souvislosti s Platiniho skandálem mu výkonný výbor UEFA na poslední chvíli vyjádřil plnou podporu ke kandidatuře.
Jméno a příjmení: David Nakhid
Datum a místo narození: 15. května 1964, Port of Spain
Státní příslušnost: Trinidad a Tobago
Fotbalová funkcionářská kariéra: -
Ostatní: bývalý záložník a kapitán fotbalové reprezentace, za kterou v letech 1992 až 2005 odehrál 35 zápasů a vstřelil osm gólů; působil například v Belgii, Švýcarsku, Řecku, USA či Švédsku; v současnosti provozuje fotbalovou akademii.
Jméno a příjmení: Michel Platini
Datum a místo narození: 21. června 1955, Joeuf
Státní příslušnost: Francie
Fotbalová funkcionářská kariéra: viceprezident Francouzské fotbalové federace (2001-08); člen výkonných výborů FIFA a UEFA (od 2002); předseda UEFA (od 2007)
Ostatní: coby tvořivý záložník si v 80. letech vydobyl pozici jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob, později trénoval francouzskou reprezentaci; jako předseda UEFA se zasadil o reformy Ligy mistrů, Evropské ligy i mistrovství Evropy, prosadil i přísnější finanční pravidla pro kluby, uspěl s revolučním návrhem společného ME 2020; byl velkým favoritem na nového předsedu FIFA, avšak nedávno byl suspendován na 90 dnů kvůli podezřelé platbě od Blattera z roku 2011.
Jméno a příjmení: Tokyo Sexwale
Datum a místo narození: 5. března 1953, Soweto
Státní příslušnost: Jihoafrická republika
Fotbalová funkcionářská kariéra: -
Ostatní: jihoafrický obchodník a bývalý politický vězeň z dob apartheidu; strávil 13 let ve vězení na Robben Islandu, kde se spřátelil s pozdějším prezidentem Nelsonem Mandelou; po skončení apartheidu se věnoval politické kariéře, v letech 2009 až 2013 byl ministrem.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice