Hlavní obsah

Kandidát na šéfa FIFA popřel, že by v Bahrajnu nechával mučit fotbalisty

Londýn

Bahrajnský šajch a jeden z kandidátů na předsedu FIFA Salmán bin Ibráhím Chalífa důrazně odmítl obvinění ochránců lidských práv, že jako šéf bahrajnské fotbalové asociace nechával věznit a mučit tamní fotbalisty. Prezident asijské konfederace AFC tato tvrzení označil za sprosté lži.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Bahrajnský šajch a jeden z kandidátů na předsedu FIFA Salmán bin Ibráhím Chalífa.

Článek

Člen královské rodiny se prý během demokratických protestů v Bahrajnu v únoru 2011 podílel na perzekuci šíitských odpůrců vládnoucího sunnitského režimu. Salmán údajné pomáhal mezi protestujícími identifikovat fotbalisty i další sportovce, kteří pak byli zadržováni, vězněni, mučeni a veřejně ponižováni.

Stejným obviněním čelil Salmán i před svou volbou do čela asijské konfederace před dvěma lety a také tentokrát zdůraznil, že je nevinný. "Jsou to ošklivé a sprosté lži, které se stále opakují. Někteří lidé vytvářejí agendu," řekl Salmán pro BBC Sport. "Nemohu popřít něco, co jsem neudělal. Taková obvinění poškozují a zraňují nejen mě, ale i celý Bahrajn a jeho obyvatele," přidal devětačtyřicetiletý funkcionář.

Šajch Salmán původně podporoval prezidenta UEFA Michela Platiniho. Ten se ale dostal do problémů kvůli podezřelé platbě z roku 2011 a jeho šance na zvolení výrazně klesly. Salmán se ve volbách postaví mimo jiné jordánskému princi Alímu bin Husajnovi, který neúspěšně kandidoval už při květnové volbě.

Bility tvrdí, že je jediným vhodným uchazečem

Další z celkových osmi adeptů na funkci Musa Bility, šéf liberijského svazu, tvrdí, že představuje jedinou důvěryhodnou možnost pro únorovou volbu Blatterova nástupce. Bility podal přihlášku těsně před pondělní uzávěrkou, když se mu podařilo sehnat požadovaných pět nominací, údajně mimo region západní Afriky. Africká fotbalová konfederace (CAF) však odmítla Bilityho kandidaturu podpořit.

"Nevidím žádného opravdového soupeře, protože všichni ostatní kandidáti se nějakým způsobem podíleli na současné krizi. Pokud chceme reformu, nikdo z nich by neměl mít právo řídit celou organizaci," řekl Bility v rozhovoru pro BBC. "Právě oni způsobili problémy, které teď máme, takže nemohou být správným řešením," dodal osmačtyřicetiletý funkcionář a podnikatel.

Bility, který je v čele liberijského svazu od roku 2010 a mezi osmičkou kandidátů je považován za outsidera, rovněž připustil, že by mohl odstoupit, pokud Afrika podpoří Jihoafričana Tokya Sexwalea. "Už dříve jsem řekl, že pokud bude jiný africký kandidát a zástupci CAF se se mnou sejdou a oznámí mi, že ho hodlají podpořit, udělám totéž," uvedl Bility.

Na tento víkend chystá Bility schůzku v Pobřeží slonoviny, kde by chtěl dát dohromady "mezinárodní koalici". "Jsme velmi šťastní, že jsme překročili hranici, a těšíme se na opravdu mohutnou kampaň, jíž se hodláme naplno věnovat. Je velmi dobře financována," zakončil Bility, aniž uvedl detaily.

Vedle afrických uchazečů Bilityho a Sexwalea, asijských kandidátů Alí bin Husajna a Salmána o post usilují i David Nakhid z Trinidadu a Tobaga, Ital Gianni Infantino a Francouzi Jérome Champagne s Michelem Platinim, který byl ale nedávno suspendován na 90 dnů kvůli podezřelé platbě od Blattera z roku 2011.

Reklama