Hlavní obsah

Jihočeši založí fotbalovou akademii, nadaci bude řídit Poborský

České Budějovice

Jižní Čechy jsou momentálně bez prvoligového fotbalu. V budoucnu se to však změnit. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda a předseda FAČR Miroslav Pelta v úterý podepsali memorandum o vzniku Fotbalové akademie Jihočeského kraje. Výkonným ředitelem krajské fotbalové nadace se stane slavný internacionál Karel Poborský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský (vpravo) a Jörg Albertz během setkání fotbalových legend v pražském Edenu.

Článek

Jihočeši chtějí zpátky mezi elitu a usadit se v ní natrvalo. Proto hodlají zlepšit práci s talentovanou mládeží. Akademie se naplno rozběhne od září příštího roku, určena bude pro věkové skupiny U14 a U15.

"Tady jde o kraj, který toho v minulosti ve fotbale hodně znamenal. Vychoval vynikající hráče, například Karla Poborského či Tomáše Sivoka, ale momentálně se mu tolik nedaří. Aby se zase situace zlepšila, k tomu může velmi pomoci i nově chystaná akademie," poukázal předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

První regionální akademie byla v září slavnostně otevřena v Plzni, celkově se počítá se založením akademií ve většině krajů.

"Založením nadačního fondu jsme už dříve začali novou éru výchovy mládeže. Daří se nám nábory a běží projekt bezpečné branky, který více než osmdesáti klubům přinesl materiální zabezpečení na této úrovni. Zajištění akademie bude dalším krokem a jistou nadstavbou, která bude naši snahu o podporu fotbalové mládeže určitým způsobem korunovat," vyzdvihl Jan Jílek, předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu.

"Už několik měsíců na přípravě akademie pracujeme, máme na řadu otázek odpovědi a troufám si říci, že budeme provozovat úspěšnou akademii," věří Karel Poborský, který bude výkonným ředitelem fotbalové nadace Jihočeského kraje.

Reklama

Související témata: