Hlavní obsah

Nedvěd si cení státního vyznamenání nejvíc a fandí prezidentu Zemanovi

Praha

Fotbalová legenda třiačtyřicetiletý Pavel Nedvěd ve středu večer převzal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti sportu. Ve čtvrtek držitel Zlatého míče za rok 2003 absolvoval další oficiální schůzky a v pátek už poletí do Turína napravovat hlavy hráčům Juventusu. „Zkazili mi ten krásný středeční večer prohrou v Serii A se Sassuolem 0:1,“ říkal s úsměvem, když podepisoval svoji fotografii v Síni slávy českého fotbalu na pražském Strahově.

Foto: Jan Tauber

Pavel Nedvěd podepisuje svoji fotografii v Síni slávy českého fotbalu.

Článek

Takže jste si středeční večer na Hradě kvůli té prohře tolik neužil?

Ale ano. Byl to skvělý zážitek. Pro mě úplně nový. Myslel jsem si dříve, že Vladislavský sál je menší, ale on je obrovský. Bylo příjemné setkat se s lidmi, které bych jindy nepotkal. Vedle mne seděl zpěvák Václav Neckář, můj idol z mládí, nebo koulařka Helena Fibingerová. Tu jsem znal nejvíc. Samozřejmě to bylo také velice emotivní. Když celý sál tleskal otci hrdiny Petra Vejvody, který nasadil svůj život, aby ochránil spolužačku... Manželka plakala.

Co pro vás osobně vůbec toto ocenění znamená?

Toto vyznamenání řadím nejvýš ve svém životě. Výš než Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy a všechna ostatní ocenění. Být vyznamenaný naším prezidentem, v naší zemi, to je velká čest a také odpovědnost.

Pro vás to asi velké překvapení nebylo, když jste od prezidenta Zemana věděl dopředu, že dostanete státní vyznamenání...

Pan prezident mi při cestě do Číny řekl, abych si vzal volno na 28. října. To mohlo samozřejmě znamenat vyznamenání, nebo pozvání na oslavy státního svátku. Opravdu jsem se o vyznamenání dozvěděl až den před ceremoniálem. O to pak byl ten zážitek hezčí.

Vyměnili jste si prezidentem Zemanem telefonní čísla?

To ne, i když jsem teď viceprezident Juventusu (úsměv). Velmi pečlivě sleduji počínání pana prezidenta a jeho projevy, s nimiž se ztotožňuji, protože v nich je hodně pravdy. Středeční projev při vyznamenávání byl velmi pěkný a souhlasím i s jeho názory na imigranty, islám, i ženy, které by se u nás neměly zahalovat... Je toho víc, s čím se s panem prezidentem ztotožňuji.

Zmínil jste novou funkci viceprezidenta Juventusu. Přibylo vám práce nebo peněz?

Peněz určitě ne, o nich to není (úsměv). A práce také moc ne, protože dál mám na starost sportovní záležitosti. Přiznám se, že jsem takové povýšení nečekal. Stát se jako cizinec viceprezidentem světového klubu, toho si opravdu moc cením. Je to velká čest a obrovská odpovědnost. Spíš půjde o to, když prezident klubu Andrea Agnelli nebude někam moci jít, tak ho zastoupím.

Andrea Agnelli se zmínil, že byste do dvanácti let mohl být prezidentem Juventusu vy...

Za tak dlouho? To už budu starý! (smích). On to řekl jako příklad, že za pět let funkcionaření jsem se posunul tak vysoko. Ne, to opravdu ne. Juventus je už devadesát let spojen s rodinou Agnelliových, a tak by to mělo zůstat.

Zůstanete v Česku do nedělního utkání Plzně se Spartou?

Nemohu, protože mě čekají povinnosti v Turíně. Středeční večer mi zkazili naši kluci prohrou 0:1 v Sassuolu. V sobotu hrajeme turínské derby s FC, takže v pátek odlétám zpátky. Budeme mít dost práce, jak dát mužstvo dohromady.

Co se vám v Juventusu jako funkcionáři povedlo a čeho ještě chcete dosáhnout?

Za těch pět let jsme získali čtyřikrát mistrovský titul, hráli finále Ligy mistrů a semifinále Evropské ligy. To není špatné. My ale máme cíl Ligu mistrů vyhrát. Mně se to nepovedlo jako hráči a chtěl bych toho dosáhnout jako funkcionář. To jsme si s panem Agnellim slíbili a mohli bychom to do tří let naplnit.

Až skončíte v Juventusu, můžete se objevit tady v sídle FAČR?

Nikdy neříkej nikdy... Snažím se českému fotbalu pomáhat, s jeho předsedou Miroslavem Peltou mám dobrý vztah a jsem mu k dispozici, když potřebuje. Pro český fotbal to udělám rád. Několik akcí už se povedlo. Kus práce jsme udělali v Číně. Samozřejmě fotbalovou akademii, která nese moje jméno, budu mít dál pod dohledem.

Budete sledovat šlágr podzimu Synot ligy?

Budu určitě. Sparta je na tom lépe psychicky po dobrém výkonu na Schalke. Od Plzně jsem ve Vídni čekal víc, ale v krizi není, jen neproměňuje šance, což se naopak Spartě díky Lafatovi s Fataiem daří. Ta je možná favorit, ale tyhle zápasy jsou jako derby „S", nemají favorita. Bude záležet na momentální formě.

Byl jste v obou klubech. Komu budete fandit?

To je jako byste se mě zeptal, jestli mám raději mámu nebo tátu... Pro mě jsou oba kluby srdeční záležitost. Asi bych byl nejspokojenější s remízou.

Jak se vám líbí Síň slávy českého fotbalu?

Moc, jsem tu poprvé. Tohle českému fotbalu chybělo. Je hezky udělaná, jsou tu zajímavé exponáty. Určitě je dobře, že ve všední den ji mohou lidé kdykoliv navštívit. Tohle je dobrý směr.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen