Hlavní obsah

Vlastizrada. Fotbalisté měli úmyslně pomoci k prohře v kvalifikaci, hrozí jim doživotí

Pět hráčů bylo zatčeno, obviněn z porušení zákona je i unikající fyzioterapeut nepálské fotbalové reprezentace. Jsou podezřelí, že se úmyslně podíleli na tom, aby národní tým asijské země prohrál v kvalifikačních zápasech, v nichž šlo postup na MS 2014. K manipulaci výsledků mělo podle BBC dojít v roce 2011.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Centrum Káthmándú, ilustrační snímek.

Článek

Hráči byli obviněni na základě zákona z roku 1989. Podle něj se měli dopustit „ohrožení nepálské svrchovanosti, celistvosti či národní jednoty." Zkrátka vlastizrady.

„Ano, vláda obvinila pět fotbalistů zatčených minulý měsíc ze zrady," uvedl zástupce soudu Bhadrakálí Pokharel.

Hráči - včetně bývalého kapitána Sagara Thapy a brankáře Riteshe Thapy - byli zatčeni minulý měsíc. Na jejich kontech se měly objevit podezřelé velké sumy. Údajně za ovlivnění zápasů. Právník jednoho z hráčů obvinění popírá.

"Doufáme, že pravda vyjde najevo," řekl novinářům jeden z Thapů u soudu v Káthmándú. Ten zvažoval dvě možnosti pro nejbližší dobu: vazbu, nebo propuštění na kauci.

Nepál v roce 2011 při kvalifikaci pro MS 2014 nejprve po dvou výhrách (2:1 a 5:0) přešel přes Východní Timor, pak vypadl s Jordánskem (0:9 a 1:1).

Reklama

Související témata: