Hlavní obsah

Teroristické útoky mají i sportovní dohru. Paříž bude o víkendu bez sportu

Paříž
Aktualizováno

Teroristické útoky přiměly fotbalisty Německa k přespání na stadiónu. Po pátečním přípravném utkání v Paříži tak neodjeli jako obvykle na hotel, ale zůstali v komplexu Stade de France. Mistři světa až dnes ráno za doprovodu policejní eskorty odletěli domů, a původní plán, že ve Francii zůstanou do neděle, tak z bezpečnostních důvodů nedodrželi. Ze stejných důvodů byly zrušeny všechny víkendové sportovní akce.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté vyšetřují výbuch bomby v blízkosti stadiónu.

Článek
Fotogalerie

Po teroristických útocích, které si vyžádaly přes 120 obětí, byly v Paříži a okolí zrušeny všechny víkendové sportovní akce. V celé zemi byly odvolány volejbalové a basketbalové zápasy a nedokončen zůstane také závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Bordeaux.

Tradiční Trofej Erica Bomparda bez české účasti začala v pátek a dnes měla vyvrcholit volnými jízdami. Organizátoři nejprve ráno oznámili, že soutěž bude pokračovat, nicméně odpoledne informovali Mezinárodní bruslařskou unii (ISU) francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a starosta Bordeaux Alain Juppé, že závod musí být kvůli vyhlášenému výjimečnému stavu a třídennímu smutku zrušen.

V komplexu Stade de France bylo během utkání slyšet několik explozí. Francouzského prezidenta Françoise Hollandea odvedla ze stadiónu ochranka. Nicméně utkání se dohrálo a domácí tým zvítězil 2:0. Přímo před svatostánkem, který má hostit finále mistrovství Evropy v příštím roce, zemřeli při explozích tři lidé.

Po závěrečném hvizdu muselo asi 80 tisíc diváků ještě několik hodin na pokyn pořadatelů zůstat na hrací ploše a fotbalisté v šatnách. Při odchodu fanoušci začali spontánně zpívat francouzskou hymnu.

"Jsme v šoku. Zápas a góly jdou v takový den zcela stranou. Všichni na lavičce jsme se docela báli," řekl trenér německé reprezentace Joachim Löw, jehož tým už před zápasem musel opustit hotel kvůli hrozbě bombou.

Němečtí hráči kvůli obavám o bezpečnost nepoužili svůj tradiční týmový autobus, ale ze stadionu odjeli několika minibusy. Při odletu do Frankfurtu jim asistovali policisté.

Otazník visel nad dalším přátelským zápasem francouzských fotbalistů proti Anglii, úterní duel ve Wembley se však nakonec uskuteční podle plánu. Přípravným i kvalifikačním utkáním v těchto dnech podle dnešního oznámení UEFA bude předcházet minuta ticha a fotbalisté je odehrají s černými páskami.

Veškerý víkendový program zrušil i německý svaz a po návratu domů ani neodcestuje v neděli do dějiště úterního přípravného utkání s Nizozemskem Hannoveru. Termín zápasu zatím platí, ale podle některých německých médií se čeká na to, jaký postoj zaujme francouzský svaz. Dočasný šéf německého fotbalu Reinhard Rauball se nicméně kloní k variantě odehrání zápasu. "Jsem toho názoru, že teroru se nemá ustupovat," řekl.

EURO v ohrožení?

Ve Francii má za půl roku vypuknout mistrovství Evropy, na kterém se poprvé představí 24 týmů. Může současná napjatá situace fotbalový svátek ohrozit? "Otázka je to hodně složitá, ale odpověď zatím jednoduchá. Nemáme dosud žádné informace, jimiž disponuje francouzská policie. Jak se to stalo, jak k útoku došlo, jak k situaci přistoupí. Bez základních podrobností tedy nemůžeme cokoliv komentovat," řekl bezpečnostní manažer české fotbalové reprezentace Martin Synecký.

"Samozřejmě situace není dobrá. Francouzská policie si ovšem situaci rozebere a vyhodnotí, pak podnikne odpovídající kroky," dodal.

I šéf Francouzské fotbalové federace Noël Le Graët má obavy. "Byla učiněna řada opatření, přesto vidíme, že teroristé mohou udeřit kdykoli. Už dříve nám EURO dělalo starosti, teď jsou naše obavy ještě větší," uvedl.

Reklama