Hlavní obsah

Ukrajina - Slovinsko 2:0Fotbalisté Ukrajiny nakročili na EURO, Ibrahimovic rozhodl o výhře Švédska

Lvov/Krasnodar
Aktualizováno

Fotbalisté Ukrajiny porazili doma ve Lvově v úvodním barážovém utkání o postup na mistrovství Evropy 2:0 Slovinsko. Spolupořadatel minulého šampionátu tak udělal velký krok k účasti na druhém turnaji za sebou. V druhém sobotním úvodním barážovém dvouutkání zdolali Švédové v severském derby Dánsko 2:1, vítězný gól vstřelil Zlatan Ibrahimovic z penalty. Odvety se hrají v úterý v Mariboru respektive v Kodani.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Andrij Jarmolenko se raduje z gólu, který vstřelil v utkání baráže Slovinsku.

Článek
Fotogalerie

Převahu Ukrajiny potvrdili góly ve 22. minutě Andrij Jarmolenko a v 54. minutě Jevgenij Selezňov. Případný postup Ukrajiny by příliš nepotěšil české fotbalisty, kteří by tak před losováním základních skupin klesli do třetího výkonnostního koše.

O oba švédské góly se postaral Emil Forsberg, jenž v poslední minutě prvního poločasu poslal domácí do vedení a krátce po přestávce vybojoval penaltu, kterou proměnil kanonýr Zlatan Ibrahimovic a zaznamenal svoji 60. trefu v reprezentaci. Dánům dal naději pro odvetu deset minut před koncem střídající Nicolai Jörgensen.

Pod Sluckým Rusové vítězí

I pátý zápas pod vedením trenéra Leonida Sluckého skončil pro ruské fotbalisty vítězstvím. V přípravném utkání v Krasnodaru dnes sborná porazila Portugalsko 1:0 díky brance kapitána Romana Širokova z předposlední minuty.

Portugalský kouč Fernando Santos postrádal v zápase hlavní hvězdu Cristiana Ronalda, zato dal šanci dvěma osmnáctiletým záložníkům. Premiéru v reprezentaci si odbyli Rúben Neves a Goncalo Guedes, který měl v prvním poločase dobrou příležitost otevřít skóre. Gólman Igor Akinfejev ho však vychytal.

Sluckij převzal ruské mužstvo v srpnu místo italského kouče Fabia Capella a kvalifikaci mistrovství Evropy zakončil sérií čtyř výher a postupem na šampionát ve Francii. Před dvěma týdny se ruský svaz dohodl s trenérovým zaměstnavatelem CSKA Moskva, že Sluckij povede sbornou až do ME.

Baráž o fotbalové ME - první zápasy:
Lvov: Ukrajina - Slovinsko 2:0 (1:0)
Branky: 22. Jarmolenko, 54. Selezňov.
Solna: Švédsko - Dánsko 2:1 (1:0)
Branky: 45. Forsberg, 50. Ibrahimovic z pen. - 80. Jörgensen.
Přípravné fotbalové utkání:
Krasnodar: Rusko - Portugalsko 1:0 (0:0)
Branka: 89. Širokov.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň