Hlavní obsah

Ve Wembley zpívali Angličané francouzskou hymnu, Turci při pietě pískali a skandovali

Aktualizováno

Během stoleté války mezi nimi probíhaly krvavé boje na souši i na moři. Rivalita mezi Francií a Anglií je známá dodnes, v úterý večer ale šla zcela stranou. Oba tábory stály tentokrát při sobě a před přátelským fotbalovým zápasem obou mužstev ve Wembley společně uctily památku 129 obětí pátečního teroristického útoku v Paříži. Pietu drželi i v Turecku, kde však diváci zareagovali dost nepochopitelně. Před přípravným duelem s Řeckem někteří fanoušci během minuty ticha pískali a hlasitě pokřikovali.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Francie a Anglie drží ve Wembley minutu ticha za oběti teroristického útoku v centru Paříže.

Článek
Fotogalerie

Turečtí fanoušci při pietě pískali a skandovali.

V Londýně to byl v úterý hodně dojemný a emotivní večer. Do fotbalového chrámu ve Wembley si na duel domácího Albionu se zemí galského kohouta našlo cestu více než 70 tisíc diváků. Fotbal byl však tentokrát až na druhé koleji.

Už před utkáním byl odkaz na tragické události v centru Paříže markantní. Velký oblouk, jenž  dominuje stadiónu Wembley, byl osvětlen barvami francouzské trikolóry.

Sudí přivedli výjimečně na hrací plochu všechny hráče včetně náhradníků. Následně přinesli na hřiště smuteční věnce britský princ William, kouč Anglie Roy Hodgson a jeho trenérský protějšek Didier Deschamps. Za velkého potlesku zaplněných ochozů je všichni tři položili k trávníku. Francouzskou hymnu Marseillaisu zpívala vedle hráčů a fanoušků i spousta anglických příznivců. Diváci na tribuně za brankou připravili i povedenou choreografii s francouzskou vlajkou.

Netradičně probíhala i minuta ticha těsně před úvodním výkopem střetnutí. Zatímco obvykle stojí každý fotbalista na své straně hřiště vedle spoluhráčů, tentokrát se Francouzi a Angličané kolem středového kruhu promísili.

Do utkání nastoupil v průběhu druhého poločasu i Lassana Diarra, jehož sestřenice byla mezi 129 oběťmi, které při atentátu zahynuly. Konečný výsledek 2:0 pro domácí nebyl v ten večer vůbec důležitý.

V Turecku pískali a skandovali

Soustrast projevili v úterý hráči a fanoušci i na jiných stadiónech. Ve Vratislavi například polský záložník Kamil Grosicki po vstřelené brance do sítě Česka svlékl dres, pod nímž měl tričko s nápisem: Pray for Paris (modlíme se za Paříž).

Pieta probíhala i na stadiónu v Istanbulu před přípravným zápasem Turecka s Řeckem. Zatímco aktéři duelu se chytili u středového kruhu za ramena a drželi minutu ticha, diváci před zraky tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua a předsedy řecké vlády Alexise Tsiprase po celou dobu pískali. Podle místní reportérky agentury Reuters dokonce někteří z nich i skandovali heslo "Alláhu Akbar" (Bůh je veliký), který podle svědků vykřikovali teroristé v pátek v centru francouzské metropole.

Chováním některých fandů byl zaskočen také trenér turecké reprezentace Fatih Terim. "Naši fanoušci by se měli během hraní státní hymny a držení minuty ticha chovat lépe," citoval kouče po skončení zápasu britský deník Daily Mail.

S vysvětlením překvapivé reakce fanoušků během piety však rychle přispěchal student magisterského studia turecké Anadolu University Mustafa Özsari. Podle něj směřoval pískot fanoušků proti teroristům. "V Turecku, a zvlášť na fotbalových zápasech, vždy skandujeme při minutě ticha pro ty, kteří při teroristických útocích zemřeli," citoval Özsariho server 101greatgoals.com.

Özsari uvedl, že diváci na tribunách skandovali během minuty ticha "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", což v překladu znamená "Mučedníci jsou nesmrtelní, naše vlast je nedělitelná." Podle Özsariho příznivci pískáním a skandováním během minuty ticha odsuzovali teror.

Reklama

Související témata: