Hlavní obsah

České reprezentaci bych při losu přál nejtěžší skupinu, šokoval Nedvěd. A představil Krásnou hru

Praha

Před loňským světovým šampionátem se stal ambasadorem představujícím míč, s nímž se hrálo v Brazílii o světové zlato, před mistrovství Evropy držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd pochopitelně představuje balón, se kterým se bude bojovat za necelý rok ve Francii o trofej evropskou. Firma Adidas mu dala jméno „Beau Jeu“, tedy „Krásná hra“ a Grande Paolo ho představil dnes v Praze. A při jeho prezentaci pochopitelně přemýšlel o tom, co kvalifikace o EURO 2016 přinesla a co francouzský šampionát nabídne.

Pavel Nedvěd představuje míč pro EURO 2016

 
Článek
Fotogalerie

Po barážových duelech už je složení účastníků evropského šampionátu kompletní. Překvapil vás některý reprezentační tým, že si do Francie proklestil cestu?

Mě hlavně překvapilo, že z naší skupiny postoupila hned tři mužstva, což jsem po losu rozhodně nepředpokládal. Zpětně se ukazuje, o jak kvalitní skupinu šlo, protože celé trio si postup zasloužilo.

Takže žádné jiné překvapení? Ani v barážové konfrontaci se podle vás nezrodilo?

Tím překvapením byli Irové. A hlavně proto, s jakou bojovností a houževnatostí se probojovali přes Bosnu.

Tentokrát se bude hrát s „Krásnou hrou"
Už dvanáctý speciální míč pro evropský šampionát vyrobila a do světa poslala firma Adidas. Ve Francii se příští rok bude bojovat o evropské kovy s balónem „Beau Jeu", tedy přeloženo do češtiny s „Krásnou hrou."
„Je úžasný, ba přímo skvostný. Báječně drží u nohy, spíše k ní přibíhá, než aby odskakoval. Na povrchu míče jsou speciální vroubky, které tomu napomáhají," pěl chválu na „Beau Jeu" Pavel Nedvěd a zavzpomínal i na balóny, s nimiž si zahrál sám na evropských šampionátech a mistrovství světa.
„Paradox, že mám nejlepší vzpomínky na „Roteiro" v roce 2004 v Portugalsku. Byl asi nejhorší ze všech, které jsem měl možnost poznat. Strašně hladký, na pohled vypadal i menší, všichni si na něj stěžovali. My ale na něj nedali dopustit. S nejhorším míčem jsme hráli v Portugalsku ten nejlepší fotbal."
Na novou „Krásnou hru" si bude muset zvyknout i současná česká reprezentace. Na přelomu listopadu a prosince pošle Adidas na Strahov třicet míčů pro mistrovství Evropy, s nimiž bude moci Vrbův výběr trénovat až do začátku šampionátu.

Na seznamu účastníků mistrovství Evropy jsou ale přece i země, které se na vrcholné fotbalové scéně nikdy neprezentovaly. Kupříkladu Albánie...

Pro mě překvapením není, neboť jsem ji viděl v utkání s Itálií a už tehdy jsem byl přesvědčený, že se na šampionát může dostat. Má celou řadu šikovných fotbalistů a hlavně italského trenéra, který vtiskl mužstvu styl hry a taktiku, která měla úspěch.

Závěrečný turnaj se losuje už 12. prosinci v Paříži, přitom se ale začaly objevovat nové a nové pochybnosti, zda by se po nedávných teroristických útocích měl evropský šampionát vůbec konat?

Podobné myšlenky jsou zcela nemístné. Teroristickým hrozbám je třeba se naopak postavit a udělat vše proto, aby se mistrovství Evropy konalo a nabídlo lidem skvělou zábavu.

Jenže hrozba podobných hrůzných činů, jaké Francie zažila koncem minulého týdne, se nad ním bude vznášet i tak.

Musíme se jim bránit, být pozornější, zastavit se nemůžeme. Po americkém 11. září se svět změnil, teď po událostech v Paříži se změní zase. Musíme se naučit s novou situací žít a snažit se o větší bezpečnost, než tomu bylo před francouzskými událostmi.

Pařížské losování budete určitě bedlivě sledovat. Jaké soupeře byste přál české reprezentaci?

Chtěl bych, aby se dostala do co nejtěžší skupiny, v níž nebude mít co ztratit. Od českého týmu by nikdo nic nečekal a mohl by jen překvapit. A jak jsem ho sledoval v kvalifikaci, má na to. Když správně načasuje formu, mohl by ve Francii předvádět dobrý fotbal a dosáhnout dobrých výsledků.

Takže paralela s rokem 1996, kdy jste jako naprostý outsider táhli vítězně Anglií a zastavili se až ve finále v londýnském Wembley?

Spousta podobenství se skutečně nabízí. I my byli naprosto neznámým a bezejmenným mužstvem poskládaným z hráčů české ligy, a přesto jsme nakonec hráli o zlato. Důležité ovšem bylo, že jsme ve svých klubech pravidelně hráli, což platí i o současné reprezentaci. Je jen dobře, že trenér Vrba sází na fotbalisty z české ligy, kteří pravidelně nastupují. Fotbalista, který v klubu nehraje, nemůže být připravený, aby reprezentoval.

Aby bylo podobenství s Anglii ´96 dokonalé, chtělo by to dostat do skupiny ještě Itálii...

Tak na to bych se obzvlášť těšil.

Jaká vůbec je současná squadra?

Nemá ve svém středu takové hvězdy jako v minulosti, ale s nesmírně kvalitním mužstvem na šampionát pojedou. I proto, že ji vede trenér, který v minulosti úspěšně působil v Juventusu, takže ordinuje squadře podobnou přípravu a druh fotbalu, jako u nás.

Takže squadra bude ve vašich očích jedním z aspirantů na medaile?

Určitě, stejně jako tradiční medailové země - tedy Německo a Španělsko. Nemluvě o tom, že se nějaké překvapení objeví. Největším favoritem ale bude podle mého domácí Francie. Má skvělý mladý tým plný výborných fotbalistů, který bude v budoucnu světovému fotbalu určitě dominovat.

V souvislosti s českou reprezentací se začalo spekulovat o návratu Milana Baroše. Jde o úvahy reálné?

Myšlenka je to skvělá a mně by se Milanův návrat moc líbil. A myslím, že i fanouškům... Teď bych ale Milana nechal v klidu. Mluvil jsem s ním a on sám tvrdí, že toho zatím odehrál příliš málo, než aby byl připraven na těžké mezistátní zápasy.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice