Hlavní obsah

Rozhodnutí v kauze Blattera a Platiniho má padnout v prosinci

Soudce etické komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA Hans-Joachim Eckert formálně otevřel kauzu dosluhujícího prezidenta Seppa Blattera a předsedy evropského fotbalu Michela Platiniho v souvislosti s podezřelou platbou z roku 2011. Věří, že definitivní verdikt padne už v prosinci.

Foto: Patrick B. Kraemer, ČTK/AP

Předseda evropského fotbalu Michel Platini a prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

"Pánové Blatter s Platinim budou vyzváni, aby předložili jakékoli důkazy," uvedl v prohlášení Eckert. V sobotu mu případ předal vyšetřovací tým s návrhem na udělení trestu.

Soud etické komise může funkcionářům v případě prokázání viny udělit zákaz působení ve fotbale až na několik let. Výsledek soudu je důležitý i pro to, jestli bude Platini moci kandidovat na předsedu FIFA v únorových volbách.

Oba činovníci mají pozastavenou činnost na 90 dnů za to, že Platini v roce 2011 dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků za dřívější práci v roli jeho poradce. Oba tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

Proti suspendaci podali Platini i Blatter odvolání, to však odvolací komise FIFA v minulém týdnu zamítla. Bývalý francouzský reprezentant a trojnásobný držitel Zlatého míče Platini, který byl favoritem na post předsedy FIFA po Blatterovi, se proto obrátil na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne.

Reklama

Související témata: