Hlavní obsah

Organizátoři fotbalového ME ve Francii neplánují zrušit fanzóny

Navzdory teroristickým útokům z předminulého týdne neplánují organizátoři červnového evropského šampionátu ve fotbale ve Francii zrušit fanzóny. Tradiční shromaždiště fanoušků podle nich budou pro příznivce bezpečnější, než kdyby se rozptýlili v ulicích jednotlivých měst.

Foto: Karel Felt, Právo

Fanzona při minulém ME ve Vratislavi, ilustrační snímek

Článek

"Fanzóny dokonce mohou být jedním z bezpečnostních opatření pro šampionát. Bez nich by bylo ještě riskantnější a obtížnější zajistit bezpečnost, pokud by byli fanoušci volně rozptýleni v ulicích," řekl Alain Juppe, bývalý předseda vlády a nyní starosta Bordeaux, jednoho z deseti měst, která budou hostit zápasy evropského šampionátu.

Největší fanzóna má vyrůst v Paříži na Champs de Mars pod Eiffelovou věží, což není daleko od míst, kde došlo 13. listopadu k sérii teroristických útoků Islámského státu, které si vyžádaly 129 obětí. Do fanzóny ve francouzské metropoli se má vejít až 120 tisíc lidí. Organizátoři připravují zvýšená bezpečnostní opatření, podle prvotních informací například nebudou moci fanoušci pronést batoh.

"Chceme tím, že fanzóny nebudeme rušit, vzkázat Francouzům i zahraničním fanouškům, že všechno máme pod kontrolou," doplnil ministr sportu Patrick Kanner.

Reklama

Související témata: