Hlavní obsah

Po Plzni mají krajskou fotbalovou akademii také v Jihlavě

Jihlava

V Jihlavě dnes byla slavnostně otevřena regionální fotbalová akademie Kraje Vysočina. Jde o druhý díl projektu krajských akademií pro hráče ve věku 12 až 15 let, které chce FAČR budovat po celé republice. V létě zahájila provoz akademie v Plzni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový stadión. Ilustrační foto.

Článek

O akademii v Jihlavě se jednalo od loňského roku, na spolupráci se dohodly kraj, město i místní prvoligový klub.

"Naše škola má dlouholetou tradici, co se týče kopané. Navázali jsme na to, co jsme již 15 let budovali před tím," řekl František Svoboda, ředitel ZŠ Rošického, která na projektu spolupracuje. "S hráči trávíme v podstatě celý den, je to celodenní proces od snídaně až po večeři. Na internátu je v této chvíli dvanáct hráčů z celkových 41," uvedl šéftrenér Jan Kameník.

Slavnostního otevření se zúčastnili i bývali reprezentanti Petr Kouba a Karel Poborský. "Když jsem chodil do školy, tak v sedmé třídě už jsem byl ve sportovní škole. Dojížděl jsme z Třeboně, ale nebylo k tomu jídlo, internát, vychovatelky. My prostě vyrostli mezi baráky, s míčem u nohy, v zimě na ledě s hokejkou," vzpomínal Poborský na dětská léta. "Akademie jsou tu od toho, aby dětem nenabízela jen fotbal, ale také kompenzační cvičení, aerobik, gymnastiku. Je to jen na nich, jak toho dokážou využít," dodal.

Akademie budou možná i v dalších krajích

O zavedení krajských a národních akademií se začalo hlasitěji hovořit od nástupu trenéra Pavla Vrby k reprezentaci, když společně s technickým ředitelem Dušanem Fitzelem připravili reformu výchovy mládeže. Na začátku února pak výkonný výbor FAČR rozhodl, že kraje si mohou dobrovolně zakládat krajské akademie, pokud o to budou stát.

Vedle Plzně a Jihlavy o akademii usiloval také Jihomoravský kraj, kde však zatím nedošlo k dohodě mezi krajem a vedením Zbrojovky Brno. O akademii jednají také Jablonec s Libercem, v Ostravě i Praze, kde je však problém najít shodu hned mezi několika kluby v čele se Spartou.

Klubové akademie mají například i Mladá Boleslav, Slovácko či Příbram, kde jde však o soukromou iniciativu majitelů klubů, která nespadá do celorepublikového koncepčního projektu podporovaného státem.

Reklama

Související témata: