Hlavní obsah

Výbor FIFA schválil reformy, funkce budou maximálně na 12 let

Curych

Výkonný výbor Mezinárodní fotbalové federace dnes schválil reformy, které mají zvýšit transparentnost vedení FIFA po korupčním skandálu. Všichni vrcholní funkcionáři včetně předsedy mohu být zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Výkonný výbor se změní na dozorčí radu, která bude mít 36 členů a bude rozhodovat jen o politických a strategických záležitostech, nikoli o obchodních věcech. To má přispět k omezení moci vysokých funkcionářů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sídlo FIFA v Curychu.

Článek

"Tyto reformy posunou FIFA k větší transparentnosti a zodpovědnosti. Jde o důležitý krok k tomu, aby se FIFA stala důvěryhodnou, moderní a profesionální sportovní organizací," řekl dočasný prezident Issa Hayatou, který funkci převzal po suspendovaném Seppu Blatterovi, podezřelému z korupce. Blatter byl ve funkci 17 let, což už nyní nebude možné.

Změna výkonného výboru na dozorčí radu má pomoci oddělit manažerské a politické funkce. Rada se bude starat o politiku a strategii, komerční záležitosti přejdou pod generální sekretariát. Členové rady budou voleni jednotlivými konfederacemi, revizní komise FIFA však prověří jejich poctivost.

Součástí reforem je i povinnost, aby každá ze šesti konfederací vyslala do rady alespoň jednu ženu. Mezi nejvlivnější ženy v UEFA patří Dagmar Damková, která je členkou komise rozhodčích a mohla by tak být jednou z kandidátek.

Reklama