Hlavní obsah

Od roku 2026 světový šampionát se 40 účastníky? Asie a Afrika návrh vehementně podporují

Curych/Praha

Rozhodnutí zatím nepadlo. Opravdu ale jen zatím, protože je víc než pravděpodobné, že na únorovém zasedání generality světového fotbalu návrh na rozšíření počtu účastníků závěrečného turnaje mistrovství světa ze současných dvaatřiceti na čtyřicet projde. Tlak z Afriky a Asie je obrovský, i generální sekretář UEFA Gianni Infantino, který bude nejspíše kandidátem starého kontinentu na funkci prezidenta FIFA, je této myšlence nakloněn.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sídlo FIFA v Curychu.

Článek

Dost možná, že už ve čtvrtek by se dostal výkonný výbor FIFA v jednáních o rozšíření počtu účastníků závěrečného turnaje mistrovství světa dál, kdyby v Curychu nedošlo k policejní razii a zatčení dvou vysokých funkcionářů - místopředsedy FIFA Juana Ángela Napouta z Paraguaye a Alfreda Hawita z Hondurasu.

Jednání v pohřební atmosféře

„Měl to být pozitivní den pro fotbal na celém světě, protože se schvaloval soubor reformních opatření majícících fotbal očistit, a namísto toho vládla při jednání atmosféra, jako by někdo zemřel," přiznával nový člen výkonného výboru FIFA Brazilec Fernando Sarney, jak moc na každého účastníka rokování zatčení dolehlo.

I proto byl návrh na rozšíření počtu účastníků finálového turnaje, který by se měl hrát od roku 2026 se čtyřiceti účastníky, odložen na únor.

„Shodli jsme se na tom, že potřebujeme víc informací, abychom mohli rozhodnout. Jde hlavně o ekonomické a finanční záležitosti, jež s takovýmto krokem souvisí," prozradil Sarney.

I generální sekretář UEFA je pro

Je ale víc než pravděpodobné, že k rozšíření dojde, protože tlak z Afriky a Asie je veliký. Obě kontinentální konfederace se totiž cítí diskriminovány a těžko se vyrovnávají s tím, že Evropa má garantováno o devět účastnických míst víc.

Na příštím mistrovství světa 2018 v Rusku se totiž představí čtrnáct fotbalových reprezentací z Evropy, ale pouze pět z Afriky. Jižní Amerika má garantována čtyři místa, přičemž páté mužstvo si může účast vybojovat v baráži. Stejně je na tom Asie, pro země Severní a Střední Ameriky je počítáno s třemi místy a jednou reprezentací hrající baráž, pro Oceánii je pak určena jen baráž.

„I proto afričtí a asijští členové výkonného výboru vehementně podporují návrh na rozšíření počtu účastníků, aby jejich kontinenty měly v závěrečném turnaji větší zastoupení," potvrdil německý zástupce Wolfgang Niersbach.

Ani generální tajemník UEFA Gianni Infantino se netají tím, že návrh podpoří. Pokud by totiž kandidoval jako vyslanec fotbalové Evropy na funkci prezidenta FIFA, určitě by tím mohl získat podporu některých afrických a asijských delegátů.

Pokud projde návrh, o němž v únoru rozhodne pouze výkonný výbor FIFA a nikoli 209 členských zemí, bude to znamenat pochopitelně zásah do časového programu šampionátu. Hrát se bude totiž celkem 96 zápasů, což podle předběžných propočtů natáhne mistrovství minimálně o další týden.

Měla by FIFA rozšířit počet účastníků fotbalového MS?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 435 čtenářů.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články