Hlavní obsah

Fotbalisté Portlandu mají i díky bleskové trefě první titul v MLS

Aktualizováno

Fotbalisté Portlandu získali ve své páté sezóně v zámořské lize MLS poprvé mistrovský titul. V nedělním finále zvítězili na hřišti Columbusu 2:1.

Foto: Aaron Doster, Reuters

Fotbalisté Portlandu s trofejí pro vítěze MLS.

Článek

Hosté udeřili hned v úvodu zápasu, už po 27 sekundách dal nejrychlejší gól v historii finálových duelů Diego Valeri. Domácí záložník Wil Trapp po výkopu poslal míč dozadu na gólmana Steva Clarka, který si ho neobratně zpracoval a napadající argentinský hráč poslal skluzem míč do branky. V sedmé minutě vedli Timbers už 2:0 po hlavičce Roda Wallace.

Bleskový gól prý nebyl dílem náhody. "Je to ironie, co? Oni skórovali proti New York Red Bulls (ve finále Východní konference) už po deseti sekundách. My jsme od nich chtěli tenhle scénář obšlehnout," řekl obránce Nat Borchers. "Měli jsme v plánu dostat je pod tlak. Víme, jak vzadu hrají a že ve finále to bude trochu nervózní. Byl to skvělý vstup do zápasu," liboval si Borchers.

"Věděli jsme, že hrají riskantně. Je to jejich styl. Proto jsme počítali s tím, že musíme hrát prvních dvacet minut hodně agresivně," řekl střelec úvodní branky Valeri.

Brankář zaváhal i na druhé straně. Adam Kwarasey nedokázal v 18. minutě vyboxovat míč ve skrumáži a nejlepší střelec základní části soutěže Kei Kamara snížil svým šestadvacátým gólem v sezoně. Další střelu na branku už ale Portland soupeři nedovolil. Naopak ve druhém poločase hosté ještě nastřelili tyč a břevno.

Trenér Portlandu Caleb Porter po zápase odrážel kritiku, že se jeho mužstvo k titulu probránilo. "Bez dobré obrany nemůžete ligu vyhrát. Před pár lety bych nevěřil tomu, že náš tým zvládne bránit tak dobře, jak se nám to povedlo ve druhém poločase," řekl Porter.

Play off fotbalové MLS - finále:
Columbus - Portland 1:2 (1:2)
Branky: 18. Kamara - 1. Valeri, 7. Wallace.

Reklama