Hlavní obsah

Nizozemský svaz nechá prověřit neúspěšnou kandidaturu na MS 2018

Haag

Nizozemský fotbalový svaz nechá na žádost vlády prověřit neúspěšnou společnou kandidaturu s Belgií na uspořádání mistrovství světa 2018, kterou podle obvinění z minulého týdne provázelo úplatkářství. Zástupci svazu a člen vedení organizačního výboru kandidatury Harry Been navíc budou muset před zvláštní parlamentní komisí pro sport vysvětlit, na jaké účely byly vydány peníze ze státních dotací.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Slavnostní los fotbalového ME 2016 - ilustrační foto.

Článek

O kandidatuře MS 2018 se bude diskutovat i příští rok v únoru na mimořádném parlamentním jednání o stinných stránkách sportu. "Nemůžeme dělat všelijaké poznámky na adresu FIFA a Ruska, když sami nevíme, na co jsme vydali naše peníze," řekl poslanec vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii Rudmer Heerma.

Představitelé organizačního výboru zaplatili podle informací nizozemského listu De Volkskrant v roce 2009 minimálně 10 000 eur Guinejci Amadouovi Diallovi, který měl zprostředkovat koupi hlasů ve volbách pořadatele. Diallo tehdy úzce spolupracoval s dnes už bývalým funkcionářem FIFA Mohamedem bin Hammámem. Vlivný katarský funkcionář byl od roku 2002 až do svého doživotního zákazu působení ve fotbale v roce 2011 šéfem asijské konfederace.

Nizozemský svaz i Diallo o víkendu obvinění odmítli. Společný projekt Nizozemska s Belgií ve volbách v prosinci 2010 neuspěl, přednost dostala kandidatura Ruska.

Reklama

Související témata: