Hlavní obsah

Fotbal změnil navždy. Porazil systém, ale sám spadl na dno a z revoluce radost nemá

Praha

Pro generace špičkových fotbalistů vybojoval svobodu, sám ale padal na úplné dno. Belgičan Jean Marc Bosman přesně před dvaceti lety vyhrál u Evropského soudního dvoru v Lucemburku spor, na jehož základě mohou hráči po vypršení smlouvy klub opustit, což radikálně změnilo evropský fotbal. Hrdina ale na svůj boj tvrdě doplatil a následky jeho vítězství jej navíc příliš netěší.

Foto: Sport.cz

Jean-Marc Bosman na archivním snímku.

Článek

Zatímco celé řadě fotbalistů zajistil soudním vítězstvím rapidní nárůst příjmů a mnohem větší svobodu při nakládání s kariérou, sám zaplatil za průlomový soudní verdikt krutou daň.

Bývalý fotbalista se obrátil na soudy, když mu bylo znemožněno přestoupit z RFC Lutych po vypršení smlouvy do francouzského Dunkerku. Soudní spory se táhly pět let a Bosmanovi tím prakticky skončila kariéra.

„Byl jsem zajatcem svého klubu. V Lutychu mi končil kontrakt. Nabídli mi nový se čtyřnásobně nižším platem. Po Dunkerku za mě chtěli čtyřikrát víc, než za mě zaplatili. To jsem považoval za zcela ilegální a tuhle proceduru neakceptoval. Nechtěl jsem podepsat smlouvu a belgickým svazem jsem byl distancován. Přišel jsem o možnost si vydělat mnohem více peněz," vzpomínal v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Z vítězství osobní katastrofa

Peníze za mizerné odstupné se mu rychle rozkutálely, následně začal mít problémy s alkoholem a depresemi, které vyvrcholily při šestnáctém výročí tzv. Bosmanova pravidla, kdy opilý napadl svoji přítelkyni a byl odsouzen za domácí násilí.

Aktuálně 51letý bývalý fotbalista je stále nezaměstnaný. Při pohledu zpět označil rok 1995 za osobní katastrofu. Přestože nakonec systém porazil, s výsledkem své revoluce spokojený není.

Na základě soudního verdiktu byly totiž v Evropě kromě volného pohybu hráčů po vypršení kontraktu také prolomeny limity na cizince v týmu z jiných evropských států, z čehož v konečném důsledku nejvíce profitovaly bohaté kluby, které si od té chvíle mohly začít skupovat talentované hráče z celého kontinentu.

Kdo nakonec vydělal?

„Bosmanovo pravidlo pro mě znamenalo to, že od bohatých klubů potečou peníze do těch menších. Stal se ale opak, že z bohatých klubů se staly ještě bohatší a velké peníze už cirkulují jenom mezi nimi, zatímco na ostatní zbývají jen drobky," posteskl si Bosman.

Na jeho soudním vítězství asi nejvíce vydělala anglická Premier League, jenže příliv cizinců následně utlumil růst domácích talentů, na což zase doplácí národní tým Albionu.

Sladké plody naopak sklízí právě Belgie, jejíž reprezentace je momentálně na prvním místě žebříčku FIFA. Její hráči dorostli mezi absolutní elitu právě v Anglii a jiných prestižních soutěžích, kam by se při omezeném počtu cizinců třeba těžko dostávali.

„Teď belgičtí hráči míří do Anglie a vydělávají 300 tisíc liber týdně, zatímco já nevydělám nic," posteskl si Bosman.

Reklama